În perioada 31 mai – 14 iunie 2015 în Italia vor avea loc alegeri administrative. Acestea se vor desfășura în 1.065 primării, 514 dintre care aparțin regiunilor cu statut ordinar iar 551 regiunilor cu statut special. În regiunile cu statut ordinar, în Friuli Venezia Giulia și în Sardegna se votează pe 31 maggio, cu eventuale tururi de balotaj pe 14 iunie.
Constantin Bolohan, este un român emigrat în Sicilia în 2006 și vrea să ajungă la primăria localității Barcellona Pozzo di Gotto de lângă Messina. Botoșăneanul, cunoscut în localitate pentru munca sa dar și pentru activitatea extra în slujba comunității și pentru promovarea românismului acolo, canidează la funcția de consilier. Pe o altă listă, ALLEANZA DI CENTRODESTRA, candidează o altă româncă, Florica Popa.
Constantin Bolohan este candidat pe listele electorale din Barcellona Pozzo di Gotto (Messina).
A sosit momentul să ridicăm și noi fruntea din pământ! Trebuie să demonstrăm că românii din Barcellona există ca o comunitate, nu doar ca număr! Trebuie să arătăm că nu venim din „lumea a III-a”. Venim dintr-o țară civilizată, cu frumusețile și problemele ei, cu obiceiuri și cu o istorie de care suntem mândri. Dar, în primul rând, trebuie să demonstrăm că putem fi uniți atunci când este cazul.
De loc din Botoșani, Constantin Bolohan a venit în Italia în 2006, împreuna cu soția. De profesie electrician, botoșăneanul își conservă meseria și în Italia. După cinci ani în care a lucrat ca angajat la o firmă de instalații electrice, a început să lucreze pe cont propriu.
Președinte și membru fondator al Asociației Zimbru.
În 2012 în localitatea unde suntem rezidenți, împreună cu alte comunități, am organizat o „festa dei popoli”, iar de aici a pornit ideea de încerca să înființăm o asociație și de a reuni comunitatea de români. Lucru destul de dificil de altfel. În data de 05.03.2013 am înregistrat la Agenzia delle Entrate Asociația socio-culturală de voluntariat ZIMBRU. Problema este că , deși asociația este actualmente formată din 30 de persoane (cu membrii fondatori, 34), „osul la treaba” nu-l pune nimeni. Deci, toate evenimentele organizate s-au făcut datorită muncii a trei-patru persoane, incluzând aici preotul paroh al Parohiei Messina, Bogdan Petru Voicu (căruia îi mulțumim pe această cale).
Constantin înțelege și se implică activ pentru a reuni comunitatea de români.
Am organizat expoziții de fotografie, de obiecte de artizanat , costume populare românești, degustări de produse tipice (aici trebuie să mulțumim și sponsorului nostru, Isgro Giovanni, care comercializează produse alimentare din România). Ideea de a candida i-a venit în urmă cu cateva luni când și-a dat seama că este nevoie de un reprezentant al comunității românești în Consiliul Local.
În urma cu vreo doi ani, împreuna cu alte comunități de diferite nationalități, am lansat ideea constituirii unei „Consulta Stranieri”(organism cu funcții pur consultive, deci fără drept de vot) în cadrul Consiliului Local. Proiectul a fost aprobat la începutul acestui an și urma să organizam alegeri de reprezentanți în cadrul fiecărei comunități(cât de cât numeroase). Însă, în data de 13 martie (anul curent), consilierii au votat moțiune de neîncredere la adresa primarului, deci s-a desființat și Consiliul Local. Atunci a venit și ideea de a încerca să trimitem un reprezentant în Consiliul Local.
Românul candidează pe lista civică Partecipazione Popolare.
În Barcellona Pozzo di Gotto (Messina) sunt înregistrati în jur de 600 de români. Fiind solicitat atât din partea comunității, cât și din partea unor exponenți din viața politică a localității (și nu numai), am acceptat să-mi depun candidatura pe lista civică Partecipazione Popolare, având în spate DR (Democratici Riformisti)
Constantin Bolohan își propune să fie alături de comunitatea de români din localitate dar și de cea autohtonă.
Proiecte? Ar fi multe. Înfiintarea unui centru în care să se poată susține cursuri (extrașcolare) de istorie, limbă și cultură românească pentru copii români care cresc aici și învață în școlile din localitate (și din localitățile limitrofe). Înființarea unui Sindacat pentru (toți) străinii rezidenți în zonă. Înfiintarea unui „punct de informare turistică”. Mai exact, într-o anumită locație, amenajată o expoziție permanentă de fotografie, costume populare și obiecte de artizanat românesti. În colaborare cu agenții de turism din România, prezentarea României așa cum italienii nu o cunosc… Totul pentru a schimba modul în care suntem văzuți: ca apartenenți ai unei țări din lumea a III-a…
Sensibilizarea localnicilor în ceea ce privește problemele imigranților, dar și a imigranților în ceea ce privește respectarea legilor și implicarea tot mai mult în activitățile locale.
Toți românii care au rezidență în Barcellona Pozzo di Gotto și au împlinit 18 ani au drept de vot. Singura condiție este să se fi înscris pe listele pentru obținerea tesserei elettorale. Sursa: emigrantul.it