Dorohoi News Logo

Super Luna: imagini spectaculoase cu fenomenul astronomic. În 2015 vom mai vedea de două ori Luna la perigeu

Super Luna

În noaptea de 29 august a avut loc primul fenomen astronomic de Lună plină la perigeu din 2015, cunoscut şi sub denumirea de Super Lună, când orbita Lunii s-a aflat la punctul cel mai apropiat de Terra.

Dacă aţi privit spre cer în noaptea de sâmbătă spre duminică, aţi putut observa că satelitul natural al Pământului a fost mai mare cu 14% şi cu 30% mai strălucitor.

Dacă aţi ratat spectaculosul fenomen, Super Luna îşi va face din nou apariţia pe 28 septembrie şi apoi pe 27 octombrie.

Momentul în care orice corp ceresc (indiferent că este vorba despre Lună, planeta Marte sau de o cometă) ajunge în cel mai apropiat punct de Pământ este numit de astronomi perigeu.

Luna ajunge la perigeu de fiecare dată când îşi completează orbita eliptică în jurul Pământului, adică o dată la 27 de zile, dar asta nu înseamnă că avem de-a face cu o Super Lună de fiecare dată. Iar asta pentru că fenomenul are loc atunci când se petrec simultan două evenimente: un perigeu şi o Lună Plină. Eclipsă totală de Lună pe 28 septembrie În călătoria lui în jurul Soarelui, Pământul lasă mereu o umbră. Spre sfârşitul lui septembrie, Luna intră în această umbră, moment în care vom fi martori la o eclipsă totală de Lună. Tot atunci vom vedea cea mai mare Lună plină din acest an.

Faza parţială începe pe 28 septembrie, la 03:11, atunci când Luna intră în penumbra Pământului. La 05:47 se va afla în totalitate în umbra planetei noastre şi atunci va căpăta acea nuanţă roşie-portocalie, fenomen cunoscut şi sub denumirea de „Luna sângerie“.

Această fază, în care tot discul Lunii va fi acoperit, durează o oră şi 12 minute. Din păcate, aceasta va fi ultima eclipsă totală din tetradă, care este o serie de patru eclipse totale de Lună la rând. Următoarea serie tetradă va fi în 2032.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web