Dorohoi News Logo

Cum se face dezăpezirea în alte ţări, la minus 30 de grade. Pare ireal! - VIDEO

masini-deszapezire-sua

Dacă autorităţile din România sunt surprinse mereu de ninsorile care apar iarna, deszăpezirea fiind mereu o acţiune greoaie şi ineficientă, exista mai multe ţări din lume care par să fi găsit reţeta succesului.

Vorbim despre state precum Canada sau, mai aproape de noi, Norvegia, care deşi se confruntă cu ierni pe parcursul a 4-5 luni de zile, reuşesc să facă faţa cu brio acţiunilor de deszăpezire. Iarna în imensitatea continentului american poate fi o adevărată lecţie de supravieţuire pentru cine nu este pregătit, mai ales dacă ţinem cont de temperaturile care deseori coboară sub minus 20 de grade. Pentru canadieni, nămeţii înalţi de 2-3 metri reprezintă ceva obişnuit cel puţin 3 luni pe an.

Utilajele autorităţilor însă acţionează aproape ireproşabil când vine vorba de deszăpezire. Pe autostrăzi, plugurile merg în formaţie, pe fiecare bandă, şi aruncă rând pe rând zăpada către marginea carosabilului. Apoi, alte autocamioane vin în urmă şi împrăştie material anti-derapant. Şoferilor nu le rămâne decât să meară cu viteze reduse, conform condiţiilor de iarnă.

O altă ţară care poate fi dată ca exemplu atunci când vorbim de acţiuni de deszăpezire eficiente este şi Norvegia. Pe lângă utilajele ultramoderne care au capacitatea de a merge cu o viteză mare pentru a curăţa carosabilul, norvegienii folosesc şi câteva măsuri speciale. De exemplu, materialul anti-derapant pe care ei îl aruncă pe străzi este compus din nisip umed, încălzit la peste 90 de grade Celsius. Norvegienii susţin că aderenţa unui autovehicul este mult mărită dacă se foloseşte această combinaţie, în locul utilizării nisipului normal.

Sursa: Adevărul

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web