Dorohoi News Logo

Tinerii din Londra fug de chiriile uriașe și ajung să trăiască în locuințe plutitoare

Locuinte plutitoare

Tot mai multi tineri londonezi aleg sa se mute pe apa, din cauza preturilor exorbitante ale chiriilor si locuintelor din capitala britanica.

Matthew Winters, un actor de 24 de ani, locuieste intr-una dintre cele mai selecte zone ale Londrei. Multi l-ar putea invidia insa mai ales pentru factura de energie electrica: doar 600 de lire sterline pentru urmatorii 15 ani, scrie BBC.

Winters este unul dintre tinerii care au decis sa traiasa pe barca pentru a scapa de chiriile piperate specifice variantelor conventionale de locuit.

Pentru aproximativ 800 de lire, suma care acopera asigurarea anuala si permisul de navigatie, Winters poate acosta oriunde doreste, atata vreme cat se muta la fiecare doua saptamani, pentru a evita taxele. A locuit in zone ca Broadway Market, Angel, Camden sau Mica Venetie.

Barcile-locuinte (narrowboats) precum cea detinuta de Winters, cu o latime maxima de aproximativ 2 metri, pentru a putea naviga pe canalele britanice inguste, au aparut in perioada Revolutiei Industriale si au ramas pana in prezent o modalitate populara de petrecere a timpului liber in Marea Britanie. Insa pana de curand doar putini se incumetau sa traiasca cu adevarat in ele.

Lucrurile s-au schimbat, pentru ca preturile locuintelor din Londra au crescut cu 86% din 2009. In 2010, peste 400 de oameni pluteau pe canalele Londrei in aceste barci, iar in prezent numarul acestora depaseste 1.600 si creste de la o zi la alta. Solutia este imbratisata, din aceleasi ratiuni de ordin economic, si de oameni din orase ca New York sau Stockholm.

Viata pe barca nu este pentru oricine. Winters face focul la o soba din fonta, iar barca sa, cu o lungime de aproximativ 11 metri, nu ii ofera un spatiu tocmai generos. Sustine insa ca a fost o solutie salvatoare.

"Trebuie sa muncesti mult in Londra doar pentru a-ti plati chiria", spune Winters.

Inainte sa isi cumpere barca in urma cu un an, a locuit in suburbia Muswell Hill, unde platea o chirie de 550 de lire sterline pe luna pentru o camera intr-o casa, fara a mai tine cont si de facturi.

O barca precum cea in care locuieste el costa intre 18.000 de lire sterline si 24.000 de lire sterline, dar Winters spune ca poti gasi unele si mai mici, la 7.500 de lire. Panourile solare de pe acoperis il costa 600 de lire sterline si au o durata de viata de 15 ani, acoperind toate necesitatile specifice traiului modern: iluminatul, incarcarea telefonului si a laptopului, alimentarea pompei de apa.

Pentru cei care vor mai multa stabilitate, este posibila si acostarea permanenta, contra unei taxe lunare.

Potrivit lui Ryan Bateman, un devoltator de software de 34 de ani din Africa de Sud, taxa de acostare este de aproximativ 1.000 de dolari pe luna in centrul Londrei. Este totusi mai putin decat daca ai opta o garsoniera din zona Haggerston din estul Londrei, unde se afla barca lui Bateman. O garsoniera costa aici peste 500.000 de lire sau, in cazul in care vrei sa inchiriezi, 368 de lire pe saptamana.

Preturile caselor din burgul londonez Hackney, care include Haggerston, au crescut cu 939% in ultimii 20 de ani.

Pentru alti londonezi, traiul pe barca este o shimbare a stilului de viata. Lorna Tooley, manager si proaspat divortata la 29 de ani, a cochetat intotdeauna cu aceasta idee, iar cand s-a ivit oportunitatea, si-a cumparat o astfel de ambarcatiune.

A costat-o 81.500 de lire si plateste aproximativ 400 de lire pe luna pentru intretinerea debarcaderului si pentru securitate.

A scapat insa de rata de 2.000 de lire pe luna pentru un credit ipotecar, iar cu banii economisiti pleaca mai des in vacante. Sursa: ziare.com

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web