Îşi vedeau copilul la naştere şi o zi sau două mai târziu li se spunea că acesta a murit. Sute de mame şi-au pierdut astfel copiii, unele dintre ele chiar şi doi la interval de câţiva ani, în perioada 1950-1990. Durerea lor îşi poate găsi acum o mică alinare, căci autorităţile spaniole au demarat în sfârşit o anchetă.
849 de cazuri sunt examinate, a declarat procurorul general al Spaniei Cándido Conde-Pumpido, dintre care 162 pot fi deja clasate în urma dovezilor drept răpiri. Ancheta a fost demarată în urma unei plângeri înaintate de Anadir, scrie nytimes.com, o asociaţie înfiinţată să-i reprezinte pe cei care-şi caută părinţii sau copiii dispăruţi. Sutele de cazuri investigate ar putea deveni mii, căci ceea ce părea a fi o răzbunare a lui Franco împotriva opozanţilor săi, răpirea copiiilor acestora, s-a transformat după ce anii de dictatură au trecut într-o reţea de trafic de copii din care făceau parte medici, asistente şi chiar călugăriţe. Un număr de călugăriţe a recunoscut deja că furau copii, pe care ulterior îi vindeau în străinătate unor alţi "părinţi", fără însă a face parte, au susţinut ele, dintr-o "reţea criminală".
Antonio Barroso, în vârstă de 42 de ani, a fondat Anadir anul trecut, după ce un prieten i-a spus că amândoi au fost adoptaţi. A luat o mostră de ADN de la cea despre care întotdeauna crezuse că este mama lui şi când a avut de la laborator rezultatele ce indicau fără putinţă de tăgadă că între ei noi nu avea cum să existe o legătură de sânge i le-a pus acesteia în faţă. Atunci ea nu a mai avut încotro şi a recunoscut că plătise o călugăriţă să-i aducă un copil şi că l-a minţit zeci de ani că i-ar fi mamă. Antonio Barroso a reuşit s-o găsească pe călugăriţă, care lucrase în maternitate, iar procesul pe care l-a intentat şi acesteia, dar şi conducerii spitalului urmează să înceapă. Biserica Catolică a refuzat să comenteze faptele.
Doamna Rodrigo Romero, o fostă cusătoreasă, care şi-a născut prematur copilul în 1971, povesteşte cum i-a fost luat acesta de la sân. Doctorul de la spitalul din Sevilla i-a spus că are un băiat, care e "micuţ, dar capabil să se facă mult mai mare", şi a dispărut cu acesta. Două zile mai târziu, un alt doctor i-a spus soţului ei că noul lor născut a fost trimis la un alt spital pentru nişte analize noi, dar că a murit acolo. Spitalul acela s-a ocupat de înmormântare, i-a mai spus cel de-al doilea doctor, iar trupul bebeluşului a fost îngropat într-un loc nemarcat din cimitirul San Fernando, din Sevilla. "În adâncul meu, întotdeauna am ştiut că fiul mi-a fost furat şi nu a murit". În cele mai multe dintre cazuri, faptele s-au prescris deja, iar avocaţii discută dacă nu ar trebui adoptat un statut juridic special în aceste cazuri. (DorohoiNews.ro)