Dorohoi News Logo

Neobișnuitul caz al unui copil născut în Italia din părinți români. Are 8 ani și nu este recunoscut de nicio țară

copil

Fabio are 8 ani, s-a născut la Torino și ar fi un copil italian ca oricare altul, cu excepția faptului că părinții săi sunt români și acest lucru nu îi permite să obțină cetățenia italiană până la vârsta de 18 ani. Problema sa este că nici România nu îl recunoaște ca cetățen al său, este cazul unui copil născut în Italia din părinți români, dar care este prins în birocrația legislativă dintre două țări, o situație prezentată la un canal de televiziune italian de „Striscia la Notizia”, program satiric care prezintă aspecte particulare din viața socială de actualitate a Italiei.

După cum au explicat cei de la „Striscia la Notizia”, în timpul episodului difuzat vineri, 16 noiembrie, Fabio nu are niciun document de identitate deoarece legea din România nu recunoaște copiii născuți în afara căsătoriei și acesta este exact cazul copilului respectiv. Mama băiatului nu este divorțată de fostul soț iar Fabio, născut din relația cu actualul partener, nu poate fi recunoscut de Statul român.

Născut și crescut în Italia Fabio nu poate avea cetățenia italiană încă, o va putea dobândi doar la vârsta de 18 ani, iar în acest timp România refuză să îl recunoască. O situație foarte delicată în urma căreia Fabio continuă să nu aibă nici un document de identitate.

„Până când va împlini vârsta de 18 ani copilul nu are niciun document, pentru că de la noi, părinții, nu poate dobândi cetățenia română.” – spune mama Liliana Condurache la microfonul celor de la „Striscia la Notizia”. „Este născut în afara căsătoriei, iar România nu recunoaște copiii născuți în aceste condiții.”

Liliana, despărțită dar nu divorțată, și-a întemeiat o nouă familie cu un alt bărbat

Povestea Lilianei și a noii sale familii este redată succint de jurnalista italiancă de la programul sus-amintit: Liliana s-a despărțit de primul ei soț și între timp, în așteptarea divorțului, l-a avut pe Fabio cu un alt bărbat, cu care a întemeiat o nouă familie.

Despre situația aceasta vorbește și aduce lămuriri avocata Elena Voicu din Milano care explică faptul că fiii născuți în timpul căsătoriei sunt recunoscuți ca fiind copiii soțului legal al mamei, deci Fabio este prin urmare, conform legii din România, fiul bărbatului cu care Liliana este încă unită prin căsătorie. Doar că, în fapt, femeia este despărțită de acel bărbat iar Fabio este fiul noului partener al Lilianei. „Bărbatul Lilianei de care încă nu este divorțată, ar trebui să deschidă o acțiune în instanță prin care să ceară testul de paternitate. Se va dovedi astfel că Fabio nu este copilul său. Astfel și numai după aceea, copilul va putea fi recunoscut de tatăl său adevărat. Fostul soț al Lilianei de care aceasta nu a divorțat încă este singurul care poate rezolva situația.”, spune avocata Elena Voicu.

„Fabio nu are niciun document, nu putem merge în România să își cunoască bunicii și verișorii pe care și-i dorește mult să îi vadă” – spune mama copilului, Liliana Condurache – „băiatul nu poate merge în Transilvania, de exemplu, pe care visează să o poată vizita. Este mare susținător al echipei de fotbal Juventus dar nu poate intra pe stadion, nu îl putem lua cu noi în vacanțe pentru că în unele hoteluri ne cere cartea sa de identitate. Fabio crește și începe să înțeleagă, îmi pune deja o grămadă de întrebări de ce nu poate face unele lucruri, chiar simplu fapt de a merge într-o excursie pentru el va fi o problemă în curând.”

„V-ați adresat Consulatului român”? întreabă jurnalista italiancă. „Ne-am adresat de nenumărate ori dar nu s-a rezolvat nimic.”, răspunde Liliana cu un zâmbet amar. Apoi Striscia la Notizia continuă: „Și noi ne-am adresat Consulatului român în ce privește acest caz dar ne-am lovit de un zid, după ce le-am scris despre ce este vorba ne-au răspuns sec că sunt disponibili doar după o nouă vizită a mamei la sediul birourilor lor.” Sursa: rotalianul.com

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web