Dorohoi News Logo

„Atenție, se controlează maşinile cu număr românesc!” Cum se avertizează românii din Italia după schimbarea codului rutier

politia-italiana

Schimbarea Codului Rutier italian a stârnit controverse în rândul românilor stabiliți în Peninsulă, care circulă cu mașini înmatriculate în România. Deja au fost înregistrate cazuri în care autoturisme cu numere românești au fost confiscate, iar zeci de români au fost amendați de polițiști în doar câteva zile de la intrarea în vigoare a noilor reglementări. 

„Atenţie, este un echipaj de poliţie lângă Piazza Sempione, controlează maşinile cu număr românesc!”- este unul dintre sutele de mesaje ale românilor din Italia care circulă cu mașini înmatriculate în România. „Decretul cu privire la siguranță”, care poartă numele vicepremierului italian Matteo Salvini, a intrat în vigoare pe 4 decembrie, iar efectele sale au stârnit deja polemici în comunitatea de români din Italia.

Un român stabilit în Italia a rămas fără mașină pentru că are numere românești.

Prin modificarea articolului 93 al Codului Rutier italian se limitează drastic circulația mașinilor înmatriculate în străinătate de șoferii care au reședința în Italia de cel puțin 60 de zile. Ambasada României în Italia informează că se interzice „persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat”.

Potrivit Hotnews, într-un clip, înregistrat pe 7 decembrie, se poate vedea un vehicul cu număr românesc, oprit şi confiscat de un echipaj de la Poliţia Rutieră. „S-a întâmplat ieri (7decembrie, n.r.) la Santa Palomba, lângă Roma. Era o maşină cu număr de Bucureşti, poliţia a oprit maşina şi încărcat-o pe platformă”, a declarat Romulus Flonţas, cel care a filmat incidentul, conform sursei citate.

Deja au fost semnalate cazuri în care mașini cu număr românesc au fost confiscate de autorități în regiunile Lazio, Emilia Romagna și Toscana, unde polițiștii au făcut controale. De asemenea, șoferii au fost amendați cu cel puțin 500 de euro. „Pe 7 decembrie am fost oprit pe autostradă, mi-au verificat actele şi mi-au spus că nu mai am voie să circul cu maşina”, a declarat Marian Iancu, român care locuieşte lângă Bologna.

„Am plătit pe loc amenda de 498 de euro, voiau să cheme o platformă pentru a duce maşina la un depozit. Avem copilul cu febră, iniţial mi-au spus să chem o salvare, apoi mi-au dat voie să plec cu maşina, scriind în procesul verbal că o pot conduce doar până acasă, pe motiv de urgenţă. Eu nu am ştiut nimic de această lege, am fost cu procesul verbal la carabinieri, nici ei nu ştiau până la acel moment. Am un prieten căruia i-a fost confiscată maşina şi care a luat amenda chiar pe 4 decembrie (data intrării în vigoare a legii, n.r.) la ore 12:00”, a spus un alt român stabilit în Italia. 

Amenzi pentru românii care circulă în Italia cu mașini cu numere românești
„Pentru cazurile de încălcare a interdicției de circulație a vehiculului înmatriculat în străinătate, amenzile administrative variază între 712 și 2.848 euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat”, informează Ambasada României.

Cum mai pot circula românii cu o mașină cu număr românesc în Italia
„Articolul 132 al Codului Rutier italian prevede că vehiculul înmatriculat în străinătate, pentru care au fost îndeplinite formalitățile vamale și cele prevăzute de articolul 53 Cod Rutier, poate circula în Italia timp de un an pe baza certificatului de înmatriculare din statul de origine, cu îndeplinirea tuturor obligațiilor vamale și plata taxelor de vânzare-cumpărare. După încheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie să solicite autorităților italiene competente o foaie de parcurs și înregistrarea vehiculului pentru a putea părăsi teritoriul italian”. De asemenea, mai pot circula automobilele în leasing sau şoferii care prezintă un contract de „comodat” gratuit de la o firmă.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web