Dorohoi News Logo

Noi informații despre prima sămânță care a încolțit pe lună. Vezi anunțul cercetătorilor

Seminte pe luna

Cercetători chinezi au anunțat recent că au obţinut încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună, un succes al unuia dintre experimentele sondei Chang’e 4. Însă există noi informații care arată ca planta a și murit.

Sonda Chang’e 4, care la 3 ianuarie s-a aşezat pe faţa ascunsă a Lunii pentru prima dată în istorie, a dus la bordul său seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet pentru a crea “o minibiosferă simplă”, notează Xinhua.

Imaginile trimise de Chang’e 4 au prezentat marţi încolţirea unei seminţe de bumbac, singura sămânţă care a germinat până acum. Cultivarea sa nu este însă simplă: temperaturile de pe suprafaţa solului lunar pot depăşi 100 de grade Celsius ziua şi coborî la minus 100 de grade noaptea, în condiţiile unei radiaţii solare mai mari şi unei gravitaţii mai mici decât cea a Terrei.

Informaţiile privind eșecul experimentului au fost transmise chiar de către Xie Gengxin, cercetătorul principal al experimentul de pe Lună. Gengxin a explicat că planta nu va rezista apusului de pe Lună, din cauza scăderii de temperature a recipientului până la aproximativ -170 de grade Celsius. Sursa: Science Alert

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web