Românii care trăiesc în Marea Britanie pot cere în mod oficial să rămână acolo după Brexit.
Guvernul britanic lansează o aplicaţie pe telefonul mobil prin care rezidenţii europeni instalaţi în Marea Britanie pot depune cererea pentru a rămâne în ţară după Brexit, informează AFP.
Peste 400.000 de români trăiesc în Marea Britanie, comunitatea română fiind a doua non-britanică din Europa, în afară de Polonia. Se estimează că aproximativ 1 milion de polonezi trăiesc în Marea Britanie.
Aproape 3,5 milioane de cetăţeni europeni trăiesc în acest moment în Regatul Unit. Ei vor trebui să ceară statutul de ”rezident permanent” ("settled status", în engleză), pentru a continua să muncească sau să primească beneficii sociale atunci când Marea Britanie îşi va întrerupe relaţiile cu UE.
Aplicaţia nu funcţionează momentan pe iPhone. Pentru a cere rămânerea în Marea Britanie după Brexit, europenii sunt invitaţi, prin aplicaţie, să îşi fotografieze paşaportul şi faţa pentru a-şi confirma identitatea. Ei sunt direcţionaţi apoi către un site pentru a-şi înregistra adresa şi îşi pot da acordul în vederea unei verificări a situaţiei fiscale, pentru a li se confirma adresa. În a treia etapă, europenii care vor să rămână în Marea Britanie trebuie să îşi declare cazierul judiciar. O condamnare mare poate conduce la o respingere a cererii.
Brexit-ul se va produce pe 29 martie 2019. În cazul în care Londra şi Bruxelles-ul ajung la un acord cu privire la ieşirea din UE, cetăţenii europeni care au sosit în Marea Britanie înainte de sfârşitul lui 2020 vor putea să ceară statutul de rezident permanent, cu condiţia să depună cerere până la 30 iunie 2021. Fără un acord, doar expatriaţii instalaţi înainte de Brexit vor putea depune cerere până la data limită de 31 decembrie 2020.