Dorohoi News Logo

Haos în Republica Moldova! Președintele este suspendat și două guverne revendică puterea

Protest Moldova

Conflictul politic din Republica Moldova s-a acutizat, iar ţara are în acest moment două guverne care revendică puterea și se acuză reciproc de lovitură de stat. Între timp, Uniunea Europeană a recunoscut guvernul Maia Sandu, numit de Igor Dodon, deşi la Chişinău au ieşit în stradă peste 30.000 de oameni, susţinători ai lui Vlad Plahotniuc şi premierului în exerciţiu, Pavel Filip.

Situaţia rămâne incertă în Republica Moldova, unde preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie, iar guvernul are doi premieri.

Maia Sandu, premierul moldovean numit de parlament sâmbătă, dar invalidat de Curtea Constituţională de la Chişinău, a făcut apel la funcţionarii publici din Republica Moldova, cărora le-a spus ca mâine toate instituţiile statului să funcţioneze în regim normal. Ea a ținut un briefing la sediul Parlamentului, dar, potrivit Radio România Actualităţi, nu a răspuns la întrebarea dacă luni se va prezenta la noul său postul de muncă de la Guvern.

Pe de altă parte, premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a cerut alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie. El a exercitat duminică funcția de președinte interimar, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, care l-a suspendat temporar pe Igor Dodon, şi a semnat un decret privind dizolvarea Parlamentului.

Tot duminică, majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a adoptat în cadrul unei ședințe a legislativului o declarație prin care a scos guvernul Pavel Filip în afara legii și a constatat uzurparea puterii de stat de către guvernarea condusă de Partidul Democrat. În acelaşi timp, Uniunea Europeană a anunţat că recunaşte guvernul Maiei Sandu şi cheamă la mderaţie forţele politice din Republica Moldova.

Duminică, în centrul Chişinăului, s-a desfăşurat un amplu mining al susținătorilor Partidului Democrat care dorește astfel să demonstreze susținerea populară pe care ar avea-o și să condamne acțiunile deputaților blocului ACUM și a celor din PSRM, dar mai ales pe cele ale președintelui Igor Dodon, pe care îl consideră trădător.

Liderul PDM, Vlad Plahoniuc, a declarat de la tribuna instalată în Piața Marii Adunări Naționale că ar fi vorba despre o lovitură de stat coordonată din afara țării, prin intermediul lui Igor Dodon, care ar fi încercat federalizarea Republicii Moldova. Sursa: romaniatv.net

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web