Dorohoi News Logo

Tensiuni între SUA și Ungaria care îi afectează pe deținătorii de pașapoarte maghiare

SUA-Ungaria

Pe fondul tensiunilor provocate de amânarea votului din parlament privind aderarea Suediei la NATO, SUA au impus, marți, 1 august 2023, restricții pentru cetățenii maghiari, deținători de pașapoarte în cadrul programului VISA WAIVER. 

Ambasada SUA la Budapesta a precizat că perioada de valabilitate oferită ungurilor în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă imediat de la doi ani la un an și că doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu și cele multiple.

Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 și 2020 - majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine – „fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru a le verifica identitatea", a precizat ambasada SUA, potrivit stirileprotv.ro

Restricțiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziție pentru a vota asupra candidaturii Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.

Suedia și-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecțiile Turciei și Ungariei au întârziat candidatura.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web