Astăzi se împlinesc 78 de ani de când orașul japonez Nagasaki a fost, pur și simplu, ras de pe fața pământului, prin explozia bombei atomice lansată de armata americană, denumită „Fat Man” (Omul Gras).
Acesta a fost al doilea și ultimul astfel de bombardament prin care au fost uciși aproximativ 39 000 de oameni, iar alte 25.000 au fost rănite prin suflul exploziei sau prin arsuri, traume și radiații. Potrivit altor surse, numărul total de oameni care ar fi murit ulterior a ajuns la 80 000. A fost momentul care l-a determinat pe împăratul Hirohito să capituleze în fața Aliaților.
În urmă cu trei zile, la 6 august 1945, armata americană lansase bomba nucleară „Little boy” (Băiețelul), asupra orașului japonez Hiroshima.
Conducerea armatei americane spera ca atacul de la Hiroshima să fie primul și ultimul nuclear, care să îi determine pe japonezi să renunțe la războiul din oceanul Pacific împotriva Statelor Unite și să capituleze necondiționat.
Bomba de la Nagasaki a fost lansată la ora locală 11.02, de la o altitudine de aproximativ 9500 de metri explodând la 500 de metri deasupra solului. Prin aceasta, s-a creat o undă de șoc foarte puternică și un glob de foc care a dus la distrugeri devastatoare pe o rază de câțiva zeci de kilometri. Temperatura de la nivelul solului a ajuns până la 4000 de grade, ceea ce a dus la carbonizarea oricăror organisme vii.
Motivul administrației Truman pentru care a decis folosirea celor două bombe atomice a fost unul strategic. Se dorea prevenirea unei eventuale invazii a Japoniei, dar și scurtarea războiului.
Câteva zile mai târziu, în data de 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunțat capitularea necondiționată a Japoniei și sfârșitul războiului.
Autor: DorohoiNews.ro