Măsurătorilor realizate de Organizația Mondială de Meteorologie (OMM) au scos în evidență faptul că arderea combustibililor fosili degajă gaze cu efect de seră, iar prin eliminarea lor în atmosferă se reține căldura, producându-se efectul de seră. Fenomenul meteorologic El Nino a completat această tendință, prin faptul că a adus curenți oceanici calzi asupra continentelor din emisfera nordică, în special.
Conform datelor oferite de serviciului meteorologic Copernicus și OMM, luna august 2023 a fost cea mai călduroasă înregistrată din 1940 și până acum. În plus, luna iulie din acest an a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor climatice.
Temperatura medie la nivel global a fost cu 1,5 grade Celsius peste nivelul dinainte de Revoluția Industrială atingând limita stabilită prin Acordul Climatic de la Paris din 2015. Cea mai mare îngrijorare o reprezintă manifestările extreme ele vremii care s-au materializat, în special în Europa, prin secetă extremă, inundații și furtuni.
Experții ONU în schimbări climatice urmează să se reunească săptămâna aceasta, pentru a evalua progresul mondial în îndeplinirea obiectivului de 1,5 grade Celsius. Raportul vine înaintea summit-ului climatic al ONU de la Dubai, care va începe pe 30 noiembrie.