Dorohoi News Logo

Alertă în Franța! Mesaj MAE pentru români! S-a decretat stare de „urgență atentat”

franta-politie

Franța se află într-o situație tot mai dificilă! Autoritățile au decis ridicarea nivelului de alertă la gradul cel mai înalt, respectiv „urgență atentat”, în urma atacului terorist din Arras, în care un profesor a fost ucis.

Românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța trebuie să fie atenți! Potrivit MAE, autoritățile au decis ridicarea nivelului de alertă la gradul cel mai înalt pe întreg teritoriul francez.

Decizia a fost luată în urma atacului terorist din Arras, soldat cu decesul unui profesor și rănirea gravă a altor două persoane. Acest atac a fost calificat drept „act de terorism islamist” de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Alertă majoră în Franța
Nivelul „urgență atentat” reprezintă un apel la vigilență adresat instituțiilor franceze și populației. Totodată, permite consolidarea dispozitivelor de militari ai operațiunii „Sentinelle”, pentru a sprijini poliția și jandarmeria în protejarea cetățenilor.

Acesta implică autoritățile centrale, autoritățile locale, operatorii publici și privați, precum și cetățenii, într-o atitudine de vigilență, prevenire și protecție.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență, în funcție de circumscripția consulară de reședință, astfel: Consulatul General al României la Paris: +33680713729; Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164; Consulatul General al României la Lyon: +33643627736; Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Sute de oameni au fost evacuați din Palatul Versailles
Simultan, autorităţile franceze au evacuat sâmbătă Palatul Versailles din cauza unei alerte cu bombă. Conform AFP, s-a primit un mesaj anonim pe website-ul moncommissariat.fr.

În acest context, Palatul Versailles va rămâne închis până la finalul zilei. La rândul lui, Luvrul, cel mai mare și mai important muzeu al Franței, a fost închis astăzi din cauza unei alerte cu bombă.

Totodată, sute de oameni au fost puși pe fugă de sirene. S-au repezit către ieșire și s-au îndepărtat rapid, în timp ce poliția a venit la fața locului. Din fericire, s-a dovedit a fi o alarmă falsă.

Sursa menționată amintește că Palatul Elysée a anunţat și desfăşurarea a 7.000 de soldaţi pe teritoriul francez.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web