Dorohoi News Logo

Parlamentul și Consiliul European interzic transportul deșeurilor în țările care nu le pot recicla

Comert deseuri

Parlamentul UE și Consiliul European au ajuns la un consens privind măsurile de control  asupra transporturilor de deșeuri, cu scopul de a opri exporturile anumitor tipuri de deșeuri către țări terțe care nu le pot procesa în mod corespunzător.

„Exporturile anumitor deșeuri nepericuloase și amestecuri de deșeuri nepericuloase (…) vor fi permise numai acelor țări non-OCDE care acceptă și îndeplinesc criteriile de a trata astfel de deșeuri într-un mod ecologic”.

Astfel, țările membre UE trebuie să oprească transportul de deșeuri de plastic către țările mai sărace în termen de doi ani și jumătate de la intrarea în vigoare a legislației.

În fiecare an, peste 2 000 de milioane de tone de deșeuri sunt generate de toate activitățile economice și gospodăriile din UE. Aceasta înseamnă 4,8 tone de deșeuri pe cap de locuitor – aproximativ greutatea unui elefant african.

Deși majoritatea deșeurilor generate în UE sunt tratate intern, cantități semnificative sunt exportate către alte țări. Aproximativ 32,7 milioane de tone sunt exportate către țări din afara UE – o creștere de 75% față de 2004, în timp ce 70 de milioane de tone sunt comercializate în interiorul UE.

Turcia este de departe principala destinație a exporturilor de deșeuri ale UE (13,7 milioane de tone), urmată de India și Regatul Unit (date ale Comisiei Europene, 2020).

Fierul și oțelul reprezintă deșeurile cele mai comercializate de UE.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web