Dorohoi News Logo

Președintele Românei anunță că România a redus emisiile de gaze cu efect de seră. Declarație șocantă a președintelui Summit-ului COP 28

Cop 28

Prezent la Summitul COP 28, Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, pe fondul multiplicării produsului intern brut.

„România este situată în Europa Centrală, într-o regiune percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare. Cu toate acestea, puţini oameni ştiu că România şi-a redus, de fapt, emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut. Pornind de la acest bilanţ, ne angajăm să ne dezvoltăm economia şi să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile", a declarat Klaus Iohannis.

În același timp, preşedintele summit-ului COP28, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Sultan Al Jaber, contestă eliminarea combustibililor fosili, afirmând că nu există "nicio dovadă ştiinţifică" care să susţină că eliminarea treptată a combustibililor fosili este necesară pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. 

Acest comentariu i-a alarmat pe oamenii de ştiinţă din întreaga lume, dar şi pe susţinătorii luptei împotriva încălzirii climatice.

Uniunea Europeană a redus deja emisiile de gaze cu efect de seră cu 30% față de nivelurile din 1990 și este hotărâtă să tripleze energia din surse regenerabile și să dubleze eficiența energetică.

De asemenea, Comunitatea urmărește să pună capăt dependenței noastre de combustibilii fosili cât mai curând posibil.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web