Dorohoi News Logo

NASA: 25 de ani de la începerea construcției Stației Spațiale Internaționale

NASA

NASA marchează 25 de ani de când primele două elemente ale Stației Spațiale Internaționale au fost lansate și unite în spațiu. Stația spațială rămâne un efort global, cu 273 de oameni din 21 de țări care au vizitat acum laboratorul de microgravitație și a găzduit peste 3.700 de investigații de cercetare și educaționale de la oameni din 108 țări și zone.

Pe 20 noiembrie și 4 decembrie 1998 s-au lansat pe orbită primele două module ale Stației Spațiale Internaționale. Pe 6 decembrie 1998, echipajul navetei spațiale Endeavour STS-88, astronauții NASA Bob Cabana, Rick Sturckow, Nancy Currie, Jerry Ross și James Newman, împreună cu cosmonautul Agenției Spațiale Ruse (acum Roscosmos) Serghei Krikalev, au capturat modulul denumit Zarya. Acest modul a fost asociat cu modulul Unity.

De la unirea Zarya și Unity, stația spațială a crescut cu adăugări de la parteneri internaționali, rezultând cea mai mare și mai complexă piesă de tehnologie construită în spațiu. 

În noiembrie 2000, stația spațială a primit primii rezidenți de lungă durată, Expediția 1, inclusiv astronautul NASA William Shepard și cosmonauții Roscosmos Krikalev și Yuri Gidzenko. De atunci, echipele internaționale au menținut stația spațială permanent locuită, efectuând operațiuni de rutină și întreținere, inclusiv zeci de plimbări în spațiu, și efectuând cercetări de clasă mondială într-o gamă largă de discipline științifice, de la vizitarea navelor spațiale cu mărfuri, echipaj și astronauți privați, până la plimbări spațiale pentru modernizarea stației, la investigații științifice și demonstrații tehnologice, la activități comerciale.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web