Dorohoi News Logo

La noapte, putem observa Draconidele

Spectacol_de_meteori

În noaptea de 8 spre 9 octombrie va avea loc un curent uriaş de meteori, denumit de cercetători un "fenomen unic în viaţă".

Evenimentul va putea fi observat extrem de bine din România, între orele 22 - 03.

Metorii din acest curent apar atunci când Terra trece prin acelaşi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner şi de obicei se văd doi, trei pe oră. Anul acesta însă s-ar putea să vedem mai mulţi, 60 pe oră, pentru că ne vom întâlni cu o parte densă în particule a locului prin care a trecut cometa între 1900 şi 1907, spune Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

În 1933 şi 1946 planeta noastră a trecut prin aceeaşi parte a traiectoriei cometei şi s-au observat adevărate „furtuni” de meteori. Se crede că anul acesta activitatea va fi mai slabă ca intensitate decât atunci pentru că materialul din zonă s-a disipat în spaţiu.

Calculele arată că undeva între ora 22 şi 3 dimineaţa ar trebui să observăm mai multe stele căzătoare care par a veni din constelaţia Draco, aflată nu departe de strălucitoarea stea Vega. Nu le vom vedea pe toate în acea constelaţie şi pentru a determina dacă am observat o draconidă trebuie să prelungim înapoi traiectoria meteorului să vedem dacă ajunge în constelaţia Draco, mai scrie Observatorul Astronomic pe site-ul său.

Astronomii se aşteaptă ca şi în 2012, 2020, 2024, 2025, 2030, 2035, 2037, 2042 şi 2044 să existe o activitate crescută a acestui curent de meteori, mai ales că anul viitor cometa mamă (21 P/Giacobini-Zinner) se întoarce la periheliu (aproape de Soare).

Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul Institutului Mecanică Cerească şi Calcul Efemeride (IMCCE) Paris, a declarat săptămâna aceasta la Sibiu, că în 8 octombrie va putea fi observat pe cer un "uriaş" curent de meteori, România fiind "perfectă" pentru vizionarea acestui "fenomen unic în viaţă".

În acelaşi timp, au loc şi Orionidele. Între 2 octombrie şi 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Numărul de meteori pe oră creşte, maximul fiind atins cândva între 20 şi 22 octombrie. Stelele căzătoare par a veni din constelaţia Orion, de aici venind şi numele curentului: Orionide. (DorohoiNews.ro)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web