Dorohoi News Logo

Oamenii de știință avertizează asupra unei catastrofe climatice. Luna ianuarie a fost cea mai caldă din toate timpurile

incendiu

Luna ianuarie 2024 a fost cea mai călduroasă din toate timpurile, cu +1,52 grade Celsius peste media perioadei preindustriale, conform datelor oferite de sistemului european Copernicus.

Totodată, luna ianuarie este a opta lună consecutivă cu perioade record. Îngrijorarea oamenilor de știință provine din faptul că valurile de căldură extremă care se manifestă chiar și în lunile de iarnă sunt determinate de factorul uman, cum ar fi arderea petrolului, a gazelor și a cărbunelui, dar și defrișările în masă. 

Această tendință a fost amplificată de factori naturali, în special de fenomenul meteorologic ciclic El Nino, care este așteptat să mai dureze cel puțin până în această primăvară.

Anul 2023 a fost cel mai călduros din istoria măsurărilor meteorologice, iar cu cât temperatura globală este mai ridicată, cu atât crește riscul producerii incendiilor și inundațiilor. 

Richard Betts, specialist în cadrul Agenției de Meteorologie din Marea Britanie este de părere că „încă mai putem limita gradul de agravare a fenomenelor extreme, dacă reducem urgent emisiile de gaze cu efecte de seră până la zero. Având în vedere că emisiile continuă să crească, este greu să nu fim din ce în ce mai îngrijorați cu privire la modul în care vom face față la ceea ce va urma”.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web