Dorohoi News Logo

Aliații NATO vor desfășura un exercițiu cu 20.000 de militari din 13 țări. Exercițiul de apărare colectivă va avea loc în mediul nordic

NATO

Personalul militar din 13 aliați și parteneri NATO își pregătește participarea la exercițiul Nordic Response 2024, parte a seriei de exerciții Steadfast Defender, în Norvegia, Finlanda și Suedia.

Exercițiul va fi găzduit de cele trei țări nordice și se va concentra pe apărarea colectivă. În total, peste 20.000 de soldați participă la exercițiu. În prezent, participanții la exercițiu își desfășoară personalul și echipamentul în zona de exercițiu, iar faza de execuție a Răspunsului Nordic se va desfășura în perioada 3 - 14 martie 2024.

La exercițiul de apărare colectivă din nordul continentului, care se desfășoară până pe 15 martie, mai participă militari din Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și SUA.

Exercițiul își va avea punctul central în nordul Norvegiei, Suedia și Finlanda, precum și în spațiul aerian și zonele maritime corespunzătoare. Va exista o activitate deosebit de mare pe mare, cu peste 50 de submarine, fregate, corvete, portavioane și diverse nave amfibii înregistrate.

În aer, peste 100 de avioane de luptă, avioane de transport, avioane de supraveghere maritimă, precum și elicoptere aliate și avioane ale forțelor speciale vor opera sub Nordic Response 24. La sol, mii de soldați vor apăra și proteja teritoriul nordic cu diverse sisteme de artilerie, tancuri, vehicule pe șenile și alte vehicule terestre.

Antrenamentul comun combinat se va concentra pe apărarea și protecția Regiunii Nordice. „Trebuie să fim capabili să ripostăm și să oprim pe oricine încearcă să ne provoace granițele, valorile și democrația – având în vedere situația actuală de securitate din Europa, exercițiul este extrem de relevant și mai important decât oricând”, a declarat brigadierul Tron Strand, Royal. Forțele Aeriene Norvegiene, Comandantul Centrului de Operațiuni Aeriene Norvegiene.”

„Toți trebuie să cunoaștem terenul și condițiile în care operăm. Acestea sunt cunoștințe proaspete pe care trebuie să le exersăm în mod regulat”, a continuat generalul de brigadă Strand. „Exercițiul Cold Response are o istorie lungă și are loc în nordul Norvegiei o dată la doi ani. Datorită aderării Finlandei la NATO - și în cele din urmă a Suediei - extindem acum exercițiul la un răspuns nordic cu o participare mai largă a altor aliați”, a adăugat el.

Marea Nordului reprezintă o zonă importantă și situată strategic pentru NATO. Exercițiul crește pregătirea nordică și capacitatea de a desfășura operațiuni comune la scară largă în condiții meteorologice și climatice dificile.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web