Românii care plănuiesc să plece din țară spre Bulgaria trebuie să ia la cunoștință noile reguli. Acestea au fost anunțate de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Despre ce este vorba, de fapt?
Recomandări MAE pentru trecerea în Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, vineri, o serie de recomandări pentru cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestei țări către Grecia ori Turcia în perioada 20 iulie – 15 septembrie.
În această perioadă, se anticipează o creștere a timpului de așteptare la punctele de frontieră, în special la podul de la Giurgiu-Ruse.
MAE atrage atenția că, din 10 iulie, au început lucrările de reparație majoră la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, la estacada de pe partea bulgară, ceea ce va contribui la creșterea timpului de așteptare.
Recomandări pentru punctele de frontieră alternativă
Pentru a evita aglomerația, MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare deschise traficului internațional, inclusiv:
La frontiera româno-bulgară:
PTF Vidin-Calafat
PTF Kardam-Negru Vodă
PTF Durankulak-Vama Veche
PTF Silistra-Ostrov Călărași
PTF Dobromir-Krushari (8:00-20:00, doar pentru vehicule sub 3,5t)
PTF Kainardzha-Lipnița (8:00-20:00, doar pentru vehicule sub 3,5t)
PTF Nikopol-Turnu Măgurele (ferryboat)
PTF Svishtov-Zimnicea (ferryboat)
PTF Oryahovo-Bechet (ferryboat)
PTF Aydemir (Silistra)-Chiciu (Călărași) (ferryboat)
PTF Ruse-Giurgiu
La frontiera bulgaro-elenă:
PTF Kulata-Promachonas
PTF Makaza-Nimfea (vehicule sub 3,5t)
PTF Ilinden-Exohi (ruta spre Kavala)
PTF Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis)
PTF Zlatograd-Termes (vehicule sub 3,5t)
PTF Ivaylovgrad-Kiprinos (vehicule sub 3,5t)
La frontiera bulgaro-turcă:
PTF Kapitan Andreevo-Kapikule
PTF Lesovo-Hamzabeyli
PTF Malko Târnovo-Derekoy (timpuri de așteptare crescute)
Alte Recomandări MAE
Cetățenii români sunt sfătuiți să se asigure că au suficiente resurse de combustibil, apă și alimente pe durata călătoriei. Este important să mențină mijloacele mobile de comunicare în stare de funcționare.
Companiile de transport trebuie să planifice itinerariile având în vedere timpii crescuți de așteptare. Informații despre taxele de pod, starea drumurilor, zborurile de pe aeroportul Sofia și regimul vamal sunt disponibile pe diverse site-uri oficiale menționate de MAE.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia sau prin telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria.