Dorohoi News Logo

Povestea fetiţei de 9 ani ucisă de talibani cu acordul autorităţilor

khatera

Ora 20, Ghazni, Afganistan, 150 de kilometri de Kabul. Kathera Rezai, o fetiţă de nouă ani, se roagă cu familia ei înainte de a servi cina. Încă e lumină afară, nimic nu pare să prevestească dezastrul ce va urma. De pe un deal din apropriere, două rachete pornesc spre satul fetei. Una dintre ele, având o lungime de 150 de cm şi diametrul de 40 de cm străpunge zidul casei şi o loveşte în plin pe fetiţă. Proiectilul nu explodează, Khatera încă respiră. După 20 de minute, familia fetei reuşeşte să o elibereze de sub dărâmături şi să o scoată din casă. Un minut mai târziu, casa sare în aer. Khatera este transportată la spital. Medicii se luptă opt ore pentru viaţa ei, în zadar. Khatera Rezai părăseşte lumea celor vii, la doar 9 ani.

Atac autorizat de guvernator!
Lumea arabă va rămână un mister încă multă vreme pentru noi europenii. Ce i s-a întâmplat micuţei Khatera este la ordinea zilei în Afganistan, oameni nevinovaţi cad pradă războiului dintre talibani şi autorităţi. Cazul capătă anvergură internaţională, abia în momentul în care guvernatorul regiunii Ghazni, Musa Khan Akbarzada, anunţă, într-o conferinţă de presă, că el şi-a dat acordul pentru lansarea celor două rachete. "Talibanii din regiunea Ghazni au fost traşi la răspundere de cartierul general pentru faptul că timp de şase luni nu s-a tras nicio rachetă asupra zonei Ghazni. Au luat legătura cu mine şi le-am transmis că sunt de acord să lanseze două rachete asupra regiunii, însă doar simbolic, fără victime. Oamenii aceştia nu vroiau de fapt să tragă, dar au fost forţaţi", a declarat Akbarzada.

Familie îndoliată, lăsată pe drumuri!
De acordul dintre guvernator şi talibani nu a ştiut nimeni, cu atât mai puţin familia Khaterei. Asta în condiţiile în care lângă sat se află o bază militară americană şi un regiment polonez. "La începutul anului, două rachete au lovit satul nostru. Una a intrat în şcoala Khaterei şi a ucis un profesor... Eu mă aflam chiar pe balcon când una dintre rachete a lovit casa familiei Rezai. Când am văzut dimensiunile dezastrului, am alergat la faţa locului şi am găsit familia plină de sânge", povesteşte primarul Sajid Nasrat. De Khatera se ocupa mama şi unchiul ei, fratele şi tatăl fiind plecaţi la muncă în Australia. Ceilalţi doi fraţi mai mici ai Khaterei sunt încă în spital, cu răni grave, dar în afara oricărui pericol. "Khatera era printre cele mai bune eleve din clasa a 2-a. Misiunea mea e să ţin familia împreuna", spune unchiul fetei.

Opinia publică cere "capul" Guvernatorului

Vestea că atacul a fost autorizat, a creat tensiuni în regiunea Ghazni. Politicienii locali cer Parlamentului tragerea la răspundere a guvernatorului, considerându-l principalul responsabil pentru moartea fetei. "Să fie guvernatorul întrebat, pe cine reprezintă cu adevărat: oamenii sau talibanii?. Asta nu este o măsură de compromis, nici un semn al armistiţiului, ci un indiciu clar că regimul de la Ghazni este la pământ", spune expertul în politică Wahid Mudschda

Guvernatorul se apără
Atacat din toate părţile, guvernatorul Khan nici nu se gândeşte să demisioneze şi consideră că demersul său va avea urmări pozitive in viitor. "Negocierile mele cu talibanii au decurs bine. Doi comandanţi, împreună cu 200 de soldaţi, vor participa la un proces de menţinere a păcii în regiune. Acest acord îşi va dovedi utilitatea în perioada următoare. Sunt sigur de asta. Talibanii mi-au promis că nu vor mai ataca regiunea Ghazni, dar au fost puşi sub presiune de partea cealaltă a graniţei, din Pakistan. Le-am spus clar să nu lanseze rachete asupra zonelor locuite. Nu s-a dorit vărsarea de sânge. O să mă ocup personal ca familie Khaterei să fie despăgubită pentru pierderile materiale şi omeneşti suferite", a declarat Khan Akbarzada.

Talibanii se dezic de guvernator
Reprezentanţii talibanilor neagă vehement orice acord cu guvernatorul Khan Akbarzada. "Guvernatorul regiunii Ghazni nu a vorbit cu nici un taliban. Noi nu suntem dispuşi, nici un moment, să ne aliem cu autorităţile de la Kabul. Cine va face aşa ceva nu este un taliban adevărat. Este adevărat că atacul nu a vizat pierderea de vieţi omeneşti, dar fiind atât de aproape de alte puncte strategice, se întâmplă să mai apară şi pierderi colaterale", a declarat telefonic unul dintre purtătorii de cuvânt ai talibanilor, Zabiullah Mudschahid.

"De ce nu au tras în casa guvernatorului?"
Tatăl Khaterei este încă în Australia. Unchiul fetei este singurul rămas în sat. Mama Khaterei stă zi şi noapte lângă cei doi băieţi internaţi la spitalul din Kabul. "Aşteptăm onorarea promisiunilor guvernatorului, ca să ne reluăm viaţa, pe cât putem. Să plătească pentru sângele vărsat şi pentru pierderile suferite. Dacă o să mă întâlnesc cu guvernatorul, o să îl întreb, de ce nu le-a zis talibanilor să tragă asupra casei sale, de ce au ales-o pe a noastră. Era lumină afară, au văzut exact unde trag", spune Juma Rezai.

"Khatera vroia să se facă medic"

Bunica Khaterei deplânge dispariţia nepoatei sale. "Am iubit-o foarte mult. Era o fată studioasă, cu rezultate bune. Îmi spunea că vrea să se facă medic. Nu a lipsit niciodată de la şcoală. Îi plăcea matematica, literatura şi istoria. Vroia să ajute oamenii, de aceea îşi dorea să studieze medicina", spune Setarah Rezai. Colegele de clasă ale Khaterei au pus un buchet de flori pe măsuţa ei din clasă şi o poză cu mesajul: "Nu te vom uita niciodată". (DorohoiNews.ro)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web