Dorohoi News Logo

Tradiții minunate de Crăciun

Craciun

Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori, incarcata cu o multime de simboluri. Iata cele mai cunoscute traditii care se practica in fiecare an pe 25 decembrie:

Impodobirea bradului
Impodobirea bradului este una dintre cele mai cunoscute traditii dedicate Craciunului. Pomul impodobit, conform unor datini mai vechi reprezinta moartea si renasterea divinitatii. Devenit un ritual nelipsit din preajma sarbatorilor de iarna, bradul decorat pare a-si avea geneza in Germania. La inceput pomul a fost impodobit doar cu fructe si dulciuri, Martin Luther fiind cel care a utilizat prima data lumanarea pentru decorarea lui.

In prezent, aceasta traditie a cunoscut o dezvoltare uimitore. Bradul este impodobit cu instalatii electrice variate, globuri multicolore, beteala sau dulciuri. In preajma Craciunului fiecare isi doreste sa aiba un brad cat mai frumos si original decorat.

Coroana din crengute
Coroana realizata din crengute de brad este o alta traditie dedicate sarbatorii de Craciun. Ea aduce belsug si noroc in casa, de aceea se aseaza fie la usa, fie in mijlocul mesei traditionale. Se realizeaza foarte usor acasa din crengute subtiri de salcie si brad. Va oferi un impact vizual cat mai placut daca o sa fie ornata cu ramuri de vasc, stelute mici sau conuri de brad uscate.

Vascul
Se spune ca vascul a sarbatorit dintotdeauna venirea iernii. Este considerat un simbol al pacii si al norocului. De aceea, in ajunul sarbatorilor se foloseste pentru decorarea casei. De asemenea, sarutul sub crengutele de vasc se spune ca aduce bucurie si intelegere indragostitilor.

Colindele

In Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie colindele rasuna pe strazi. Versurile cantecelor vorbesc despre Nasterea Domnlui ori au la baza scene biblice. Traditia spune ca aceste cantari simbolice alunga spiritele rele si aduc belsug in casele oamenilor. In trecut grupurile de colindatori erau formate de copii si barbati care porneau la olindat din casa-n casa. Acest obicei se mai respecta inca in anumite zone ale tarii. Insa, in prezent cetele de colindatori sunt foarmate din copii care vestesc atmosfera de sarbatoare.

Masa traditionala
Masa de Craciun trebuie sa fie bogata si aspectuoasa. Este pregatita cu farmec si daruire dupa postul de 40 de zile. Asezata in preajma bradului contine bucate traditionale din care nu lipsesc sarmalele, friptura de porc, vinul rosu sau cozonacul. Se spune ca masa festiva trebuie sa indestuleze pe toata lumea . O masa imbelsugata vesteste un al la fel, plin de bucurie si noroc.

Mos Craciun
Mos Craciun este fara indoiala principalul simbol al Craciunului. Mosul este un personaj generos si indragit pentru dragostea pe care o poarta copiilor. Drept recompensa in Ajun ii rasplateste pe cei care au fost cuminti cu daruri. Cadourile pregatite din timp sunt asezate sub brad in noaptea dinspre 24 spre 25 decembrie.

Exista o multime de legende in jurul lui Mos Craciun. In 1860 apare primul desen care il ilustreaza pe acesta in persoana unui batran imbracat intr-un costum rosu decorat cu nasturi si o curea neagra. Se spune ca traieste in Laponia ori la Polul Nord, alaturi de spiridusii care il ajuta sa confectioneze jucarii. Dincolo de povestile care vizeaza existenta sa, Mos Craciun ramane un adevarat simbol si cei care cred in el se vor bucura permanent de magia sarbatorii.

Porumbelul alb
Porumbelul este simbolul universal al pacii. Traditia spune ca daca este infatisat cu o ramura de maslin in cioc vesteste iertarea omului de catre Dumnezeu, darul oferit de Acesta oamenilor prin taina Botezului. De Craciun reprezinta cadoul perfect care simbolizeaza impacarea si armonia intre oameni. (DorohoiNew.ro)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web