Dorohoi News Logo

Povestea incredibilă a româncei sechestrate 26 de ani în Coreea de Nord

bumbea

Răpite şi sechestrate până la sfârşitul vieţii. Cutremurător, dar nu sunt personaje din romane. Sunt femei, victime ale metodelor care ar fi practicate de regimul de la Phenian în ultimele decenii. Care ar fi scopul? Răspunsul e incredibil: răpirile au avut loc pentru ca agenţii serviciilor secrete nord-coreene să fie cât mai bine pregătiţi.

De-a lungul timpului, printre victime s-au numărat şi cetăţeni români. Realitatea TV a prezentat, în cadrul emisiunii Deschide lumea, povestea cutremurătoare a pictoriţei Doina Bumbea, răpită în urmă cu 33 de ani şi dusă în Coreea de Nord unde a fost sechestrată timp de două decenii.

Tânără, cultă, frumoasă, inteligentă. Aşa era, în 1970, pictoriţa Doina Bumbea la 21 de ani, când s-a căsătorit cu un italian şi a plecat din România comunistă. Bucuria ei a durat doar 8 ani, timp în care şi-a construit o carieră artistică de succes.

Doina a ajuns într-un lagăr nord-corean
În 1978, Doina Bumbea pleacă de la Roma cu destinaţia Tokio, unde urma să aibă o expoziţie. Nu a mai ajuns niciodată în capitala Japoniei. Italianul misterios în compania căruia plecase i-a spus că vor face o escală la Phenian. De aici Doina ar fi ajuns direct într-un lagăr nord-corean. Alături de franţuzoaice, olandeze, chinezoaice, libaneze ori sud-coreene, răpite şi ele, pictoriţa a învăţat arte marţiale şi a învăţat şi ideologie nord-coreeană, şi ce înseamnă să fii umilit.

Bătută şi chinuită în timpul căsniciei
La un moment dat, a fost obligată să se căsătorească cu un dezertor american Joe Dresnok, care a chinuit-o şi a bătut-o crunt în timpul căsniciei, deşi românca i-a dăruit doi copii, Ted şi James-Gabriel. Informaţiile apar în cartea scrisă de Charles Jenkins, un alt dezertor american, prieten apropiat al Doinei Bumbea, care povesteşte că pictoriţa româncă i-ar fi fost oferită chiar lui.

"Nord-coreenii mi-au zis că au o femeie europeană pentru mine, nici nu o văzusem, dar era vorba de Doina. Cum eu vroiam să îmi întemeiez o familie cu o asiatică, i-am refuzat", a scris Charles Jenkins în cartea lui.

A murit de cancer în 1997, la 57 de ani, în imobilul-temniţă
Jenkins s-a însurat până la urmă cu o japoneză răpită tot în 1978, ca şi Doina. Românca şi-ar fi petrecut 13 de ani din viaţă într-un imobil izolat aflat la câţiva kilometri de Phenian şi păzit de agenţii securităţii din Coreea de Nord. Ea a murit de cancer în 1997, la 57 de ani, în imobilul-temniţă. În urma povestirilor lui Charles Jenkins, în 2007, nişte cineaşti britanici au realizat filmul documentar "Crossing the Line". Sursa: realitatea.net

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web