Dorohoi News Logo

Iranul închide internetul. Teheranul vrea să renunţe la „www-ul corupt şi ne-islamic” şi construieşte un INTRANET

internet_iran

Iranul vrea să restrângă tot mai mult dreptul la liberă exprimare pe internet şi pregăteşte inclusiv o lege prin care internet cafe-urile din ţară vor fi supravegheate video, scrie WSJ. Aceste măsuri vin într-o perioadă în care puterea politică de la Teheran este ameninţată de problemele financiare şi de sancţiuni internaţionale.

WSJ scrie că internet cafe-urile din Iran au 15 zile să instaleze camere de securitate şi să înceapă să colecteze atât date personale ale utilizatorilor, cât şi informaţii despre ce caută aceştia pe internet. Sursa notează că, până acum, internet cafe-urile au fost folosite de tineri, de activişti şi de cei care considerau că securitatea calculatoarelor lor de acasă este deja compromisă.

De asemenea, iranienii au raportat că mai multe site-uri au fost blocate de guvern, inclusiv reţelele de socializare, şi că viteza de conectare a scăzut considerabil.

WSJ scrie că acestea ar putea fi semne că iranienii pregătesc un intranet, adică un internet doar pentru Iran, care ar urma "să izoleze cetăţenii de ideologia occidentală, de cultura ne-islamică şi, până la urmă, să înlocuiască total internetul".

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web