Partidul de dreapta Noua Democratie se afla pe primul loc in alegerile legislative de duminica din Grecia si poate sa formeze un Guvern cu socialistii din cadrul Pasok, potrivit estimarilor oficiale ale Ministerului de Interne.
Liderul dreptei grecesti, Antonis Samaras, a facut apel duminica catre toate partidele pro-euro sa formeze un "guvern de uniune nationala" condus de partidul sau dupa ce a castigat alegerile legislative, conform primelor estimari oficiale, anunta Mediafax.
Practic, Antonis Samaras revine cu o victorie la limita in alegerile legislative care, daca va fi confirmata, il va pune in fata dificilei responsabilitati de a evita iesirea Greciei din zona euro.
Antonis Samaras, care a fost marginalizat de tabara sa in anii '90 si aflat in prezent la conducerea unui partid de dreapta pe care l-a intarit treptat, a reusit sa il invinga pe rivalul sau Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul stangii radicale si un critic acerb al masurilor de austeritate.
Noua Democratie castiga astfel 29,5 la suta din voturi, ceea ce ii asigura 128 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, fata de 27,1 la suta din voturi cat a obtinut partidul stangii radicale Syriza (72 de mandate), potrivit primelor estimari nationale bazate pe numararea a 18 la suta din buletinele de vot, anuntate de Ministerul de Interne.
Dar, fara majoritate, cu riscul unui deficit de legitimitate, el va trebui sa formeze o coalitiei, fara indoiala cu socialistii din Pasok, care au obtinut 12,3 la suta din voturi, pentru a guverna o tara fragmentata politic si in faliment.
Desi favoritul creditorilor si actorilor internationali care se indoiesc de capacitatea Greciei de a-si respecta angajamentele, Samaras va trebui sa fixeze fara intarziere o directie ferma si credibila in fata unor scandete redutabile.
Prezentandu-se ca un garant al mentinerii tarii in zona euro, el a declarat de asemenea ca vrea renegocierea "memorandumului", planul de austeritate incheiat cu mai multi creditori internationali in schimbul unui imprumut de 347 de miliarde de euro.
In iunie 2011, in pofida presiunilor creditorilor Greciei, Samaras a refuzat o prima mana intinsa de fostul premier Giorgios Papandreou, cerand fara incetare alegeri, desi tara se indrepta spre faliment.
El lupta atunci impotriva curei de austeritate administrate de Guvernul socialist grecilor sub dictatul Uniunii Europene si al Fondului Monetar International (FMI), in schimbul primei perfuzii financiare prin care tara a evitat bancruta in mai 2010.
Cele mai multe companii din Grecia vor intra in incetare de plati daca Grecia iese din zona euro, a avertizat agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P). Agentia a avertizat recent ca estimeaza la 33% probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro.
"Daca Grecia ar parasi zona euro si ar reveni la drahma, consideram ca cele mai multe companii elene care isi desfasoara majoritatea operatiunilor pe piat locala vor intra in incetare de plati", a afirmat analistul S&P Paul Watters. Unele companii cu expunere limitata fata de economia tarii si care isi pot mentine o lichiditate adecvata, ca urmare a sprijinului grupurilor prainte din strainatate, ar trebui sa-si mentina ratinguri peste cele ale Greciei.