Dorohoi News Logo

Află care este povestea inventării internetului

internet

Oricine se întreabă care e invenția care a schimbat viața în ultimul secol, nu ar trebui să rămână surprins să afle că internetul este aceasta.

 
Cum a inceput totul. Mai intai, contrar legendei, Internetul nu a fost creat pentru a rezista unui atac nuclear. In schimb, este adevarat, exista prin anii '60 o preocupare in acest sens, considerandu-se ca Internetul este o retea descentralizata mai putin vulnerabila decat un sistem centralizat.
 
Dovada o reprezinta faptul ca in timpul ultimelor catastrofe ce au marcat istoria lumii-cutremurul din Haiti, tsunami din Japonia...-doar Internetul a continuat sa functioneze, potrivit France Info
 
A doua idee falsa: Internetul nu este Web-ul si Web-ul nu este Internet. Acesta din urma este o retea de calculatoare initiata de agentia de proiecte avansate ale armatei americane in 1969 si functioneaza cu ajutorul protocolului TCP/IP, inventat in '74 de americanul Vinton Cerf.
 
Web-ul este un sistem de pagini conectate intre ele prin legaturi hipertext, cu trimitere catre documentul http, creat mult mai tarziu, in 1989, de britanicul Sir Tim Berners Lee. Cand se telefoneaza de pe Skype, se practica Internetul si nu Web-ul.
 
Povestea Internetului este povestea unui ansamblu de retele de calculatoare interconectate, cu furnizare de multe servicii si date. Patru calculatoare in 1969, 1 million in 1991, 1 miliard in 2012.
 
Alta idee principala: francezii au participat la aceasta inventie. In 1971, reteaua de calculatoare Cyclades, creata de Louis Pouzin, era mai evoluata decat internetul american. Din nefericire, din cauza problemelor financiare, Cyclades a intrat in lichidare, dar a contribuit la imbunatatirea tehnologiei.
 
In anii '80, Internetul "american" iese din sferele universitare pentru a cuceri marele public. Trece frontierele, sparge preturile si zguduie, printre altele, industria discului. La inceput, era numai text, apoi putina imagine. Astazi, inseamna si video in HD pe telefoanele mobile.
 
Pe scurt, ar fi o banalitate sa afirmam: Internetul a revolutionat in totalitate comunicarea si accesul la cunoastere.
 
Dar, pentru a afla raspunsul daca ne-a schimbat cu adevarat viata, ar trebui sa ne imaginam, astazi, doar un moment din viata fara Internet.
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web