În acest weekend vom putea admira pe cer o "ploaie de stele". Curentul de meteori Perseide va ajunge la maxim între 11-13 august, când vom putea observa pâna la 100 de "stele căzătoare" pe oră.
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Ele sunt cele mai cunoscute, întrucât au loc vara, când oamenii îşi pot petrece nopţile sub cerul liber.
Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Particulele de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie și 24 august. Maximul curentului va avea loc pe 12 august, în jurul orei 16, ora României. Întrucât pe cerul zilei meteorii nu pot fi văzuţi, cei mai mulţi vor putea fi observaţi în noaptea de dinainte (11 spre 12 august) și în cea de după maxim (12 spre 13 august).
Observatorul Astronomic din Bucureşti precizează că cel mai bun moment de a vedea Perseidele este după miezul nopţii, până dimineaţa. Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite, ceea ce înseamnă că din oraşe nu se vor vedea prea bine. Dacă doriţi să vă bucuraţi de acest spectacol, trebui să mergeţi la ţară sau la munte, dar puteţi încerca şi la marginea marilor oraşe.
Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră, precizează Observatorul Astronomic.
Meteorii pot fi văzuţi cu ochiul liber, însă, pentru a vedea cât mai mulți, este nevoie să priviți cerul măcar o oră.