Dorohoi News Logo

Silvio Berlusconi condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

Berlusconi

Sentinţa de patru ani de închisoare în cazul fostului premier italian Silvio Berlusconi a fost redusă la un an, dat fiind că beneficiază de o amnistie. Berlusconi a obţinut o reducere a pedepsei în virtutea unei legi de amnistiere adoptată în 2006 de fostul Guvern de stânga pentru reducerea numărului deţinuţilor.

Avocații lui Berlusconi au criticat dur condamnarea clientului lor la închisoare, pentru evaziune fiscală, spunând că vor face recurs împotriva „verdictului incredibil” prin care ex-prim-ministrul este trimis la închisoare pentru 4 ani, potrivit Reuters.
 
„Sentința este absolut incredibilă”, au declarat apărătorii fostului premier, Piero Longo și Niccolo Ghedini. „Sperăm ca la procesul următor să fie o altă atmosferă”, au spus cei doi, care au descris verdictul ca fiind „total în contradicție cu toată logica judiciară”.

Berlusconi nu va merge la închisoare decât dacă va pierde recursul, iar procesul  este foarte probabil să dureze foarte mult timp.

Drepturi de autor pentru difuzarea unor filme
Sentința a fost dată într-un proces care s-a referit la achiziționarea drepturilor de difuzare a filmelor americane la unul dintre posturile sale de televiziune din trustul Mediaset.

El a fost acuzat că a cumpărat filme la prețuri mult prea mari, prin intermediul a două dintre firmele sale offshore. Este de așteptat ca Berlusconi să facă recurs în acest caz, precizează BBC.
Ex-premierul a fost implicat în mai multe procese legate de afacerile sale, dar a fost, de fiecare dată, achitat  sau cazurile au fost închise pentru că s-au prescris.

În cazul acesta, procurorii au susținut că o parte din banii cu care a declarat că a cumpărat drepturile de difuzare a filmelor au fost utilizați ilegal, pentru a evita plata unor taxe de către Mediaset, una dintre companiile lui Berlusconi.

Tribunalul a acordat o pedeapsă mai mare decât cea de 3 ani și 8 luni cerută de procurori. Procesul a început în urmă cu șase ani. Sentința judecătorilor se referă și la interzicerea de a ocupa o funcție publică, dar aceasta va fi pusă în aplicare doar dacă verdictul este menținut de o instanță superioară, precizează agenția de presă Ansa.

Silvio Berlusconi a dominat viața politică din Italia în ultimii 20 de ani.
Amendă de 10 milioane de euro
Tribunalul l-a mai condamnat pe Berlusconi şi pe ceilalţi inculpaţi din acest proces la plata a 10 milioane de euro către fiscul italian.

Berlusconi este acuzat că a „umflat” în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumpărate de la grupuri americane, de către societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le revinde imperiului său audiovizual Mediaset. Grupul a mai constituit „fonduri negre” în străinătate şi şi-a redus câştigurile în Italia pentru a plăti impozite mai mici.

În rechizitoriul său din luna iunie, procurorul Fabio De Pasquale a cerut o condamnare de 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru fostul premier, afirmând că preţul drepturilor de difuzare ale unor filme cumpărate de Mediaset au fost „umflate” cu 368 de milioane de dolari, în perioada 1994-1998, în timp ce între 2001-2003 suma s-a ridicat la 40 de milioane de euro.

Silvio Berlusconi era „în vârful lanţului de comandă în sectorul drepturilor de televiziune până în 1998”, a adăugat procurorul, care a cerut, de asemenea, o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru Fedele Confalonieri, preşedintele Mediaset şi mâna dreaptă a lui Berlusconi. Acesta din urmă a fost achitat azi.

Procesul, care a început acum şase ani, a fost suspendat în numeroase rânduri, ultima dată în aprilie 2010, după adoptarea unei legi care i-a acordat lui Silvio Berlusconi imunitate penală timp de 18 luni.

Prima audiere după reluarea procedurii a avut loc în februarie.
Condamnare pentru evaziune fiscală, la fel ca Al Capone
Cu toate că din multe puncte de vedere cele două cazuri prezintă foarte multe diferențe, există și o serie de asemănări de-a dreptul ironice.

Ambii sunt italieni, cu toate că unul și-a petrecut cea mai mare parte din viață în Statele Unite, iar celălalt stă în Italia. În jurul ambelor personaje a existat multe zvonuri despre activități ilegale, niciodată dovedite. În lupta celor doi cu justiția, au fost învinși din cauza unor lucruri banale. Ambii au fost acuzați de evaziune fiscală.

Cariera de gangster a lui Al Capone s-a încheiat  în 1931, când guvernul federal a reușit să-l judece și să-l condamne pentru evaziune fiscală. A petrecut în continuare mai mulți ani în închisori, între care vestita Alcatraz, unde a fost închis în detenția sa cea mai lungă. Sursa: evz.ro

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web