Tragedie pe o şosea din Muntenegru. 18 români au murit iar 29 sunt răniţi în urma unui tragic accident. Autocarul plin cu turişti a derapat şi s-a prăbuşit într-o prăpastie de aproape 40 de metri. Şapte dintre răniţi, în stare gravă, sunt la terapie intensivă.
Un număr de 17 victime din accident sunt din Argeş, iar 11 dintre pasageri sunt din Curtea de Argeş. Opt membri sunt ai aceleiaşi familii.
Băiețelul în vârstă de 8 ani care se afla în „autocarul morții” prăbușit într-o râpă adâncă de peste 30 de metri din Muntenegru este nepotul soților Derviș. Copilul a fost rănit, starea lui fiind stabilă.
În urma verificărilor s-a stabilit că șase dintre morți sunt din Curtea de Argeș, este vorba despre fostul consilier și cunoscut om de afaceri, Nicolae Derviș și soția acestuia, Ion Marinescu, tatăl fostului consilier PNL, Mădălin Marinescu și în același timp socrul Iuliei Marinescu, director Registrul Comerțului. Mama politicianului, Georgeta Marinescu, a fost operată în cursul nopții, starea ei fiind stabilă. Și-au mai pierdut viața Eugenia Speranța Nicolaescu, profesor de Fizică la Colegiul Vlaicu Vodă, din Curtea de Argeș, precum și fostul director Electroargeș, Toma Mateescu și soția acestuia, Mariana, care era și ghidul grupului.
Din motive necunoscute, autocarul a intrat pe contrasens, a rupt bariera de protecţie şi s-a prăbuşit în prăpastie. Potrivit martorilor, corpurile unora din victime au fost aruncate pe stânci iar altele au fost, pur şi simplu, strivite.
Operaţiunile de salvare au început aproape imediat. Poliţiştii, militarii şi pompierii au primit ajutor şi de la pelerinii veniţi la mânăstirea Moraţa, din apropiere. Dar operaţiunea a fost foarte complicată deoarece o stâncă uriaşă, desprinsă de pe versant, căzuse chiar peste autocar.
Răniţii au fost transportaţi la principalul spital din Podgoriţa, capitala Muntenegrului. Numeroşi cetăţeni ai capitalei au venit să doneze sânge pentru ei. Potrivit unui comunicat al instituţiei, trei persoane au decedat la spital din cauza rănilor.
Alte şapte sunt internate la terapie intensivă, fără să-şi fi recăpătat cunoştinţa. Şase români sunt trataţi la clinica de ortopedie, câte cinci - la oftalmologie şi chirurgie toracică, trei la secţia ORL şi câte unul la chirurgie digestivă, plastică şi respectiv neurologică.
Ambasadorul le-a mulţumit celor care au participat la salvarea răniţilor sau au donat sânge. Premierul Muntenegrului, Milo Djukanovici, venit şi el la spital şi a prezentat condoleanţe ambasadorului.
Guvernul Serbiei s-a oferit să acorde ajutor medical dacă va fi nevoie. La Bucureşti, Ministerul de Externe a activat celula de criză. O echipă consulară urmează să ajungă la Podgoriţa, cu un avion al Ministerului Apărării, în care se află şi secretarul de stat Raed Arafat.
Şoseaua pe care s-a produs accidentul este una deosebit de periculoasă, mai ales vara, când traficul rutier este foarte aglomerat. Pe calea ferată paralelă cu şoseaua s-a produs, în 2006, un accident şi mai grav: un tren a deraiat iar 47 de oameni au murit.
Mai trebuie precizat și faptul că presa muntenegreană a clasificat accidentul drept cel mai grav petrecut vreodată în istoria țării, dar și că numărul morților a ajuns la 19 în timp ce patru dintre răniți sunt în stare critică. Autoritățile au mai anunțat și că șoferul ar fi intrat într-o depășire riscantă și că Guvernul va investiga dacă agenția de turism a verificat autocarul din punct de vedere tehnic.