Deşi formează cea mai mare comunitate de străini din Italia, românii nu sunt vizibili în societate sau în viaţa politică. Ei se dedică numai muncii individuale şi nu profită de statutul de cetăţean european, a declarat ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, cu ocazia unei întâlniri cu românii din Italia.
Întâlnirea a avut loc sâmbăta trecută, în Aula Magna a Rectoratului Universităţii Roma 3 (unde studiază 250 de români), cu ocazia conferinţei „Românii din Italia – Repere Identitare”, la care au mai participat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, şi ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge.
Dana Constantinescu le-a cerut celor peste 100 de români prezenţi la conferinţă să ia atitudine şi să acţioneze pentru binele comunităţii din care fac parte. Potrivit ambasadorului, deşi românii sunt prima comunitate ca număr, ei nu sunt prezenţi şi nu sunt reprezentaţi în câmpul civic, în politică sau în administraţia locală. „Poate pentru că venim după mulţi ani de comunism, cu bagajul pe care-l purtăm... De aceea trebuie să ne deschidem orizonturile şi să ne luăm viitorul în propriile mâini”, a declarat diplomatul român, citat de gazetaromaneasca.com.
La rândul său, ministrul Integrării, Cecile Kyenge, aflat la prima întâlnire importantă cu reprezentanţii celei mai mari comunităţi străine din Italia, i-a sfătuit pe români să treacă dincolo de munca individuală pe care o prestează. „Românii demonstrează o mare dedicaţie faţă de muncă. Dar este nevoie de lărgirea acestui cadru, de a merge dincolo de muncă. Este nevoie de un parcurs de integrare culturală şi politică. Chiar dacă este comunitatea cea mai mare, nu a înţeles cât de importantă este participarea”, a declarat Cecile Kyenge.
Potrivit ministrului italian, românii nici măcar nu profită de dreptul de vot de care beneficiază, cu atât mai puţin de faptul că pot avea reprezentanţi în administraţie şi politică. „Este important să aveţi reprezentanţi care să cunoască bine comunitatea. Este important nu numai pentru comunitate, este important şi pentru ţară, pentru planificarea resurselor şi pentru combaterea stereotipurilor”, a mai spus Kyenge.