De parcă s-ar aştepta ca Marea Britanie să fie invadată numai de cerşetori din România şi Bulgaria, premierul David Cameron anunţă măsuri pentru stoparea aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale". Asta, în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2014, va fi liberalizat accesul pe piaţa muncii în spaţiul britanic pentru cetăţenii celor două ţări est-europene.
Măsurile pe care intenţionează să le ia Guvernul de la Londra au fost anunţate marţi de premierul Cameron într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, informaţiile fiind preluate de agenţia Mediafax. Conform noii viziuni de la Londra, dacă te duci în Marea Britanie nu vei beneficia de ajutor social în primele trei luni de şedere în această ţară. Totodată, vor fi mult mai dure condiţiile în care primeşti o locuinţă socială. Chiar şi după ce începi să încasezi ajutor social, acest sprijin poate fi stopat după şase luni, dacă nu dovedeşti că ai încercat din răsputeri să-ţi găseşti de muncă. Cât priveşte pe cei care doar „taie frunză la câini“, fără să aibă chef de-a se integra pe piaţa muncii, aceştia vor fi imediat expulzaţi. „Schimbăm normele pentru ca nimeni să nu poată veni în această ţară şi să se aştepte să primească ajutoare sociale imediat“, sunt cuvintele premierului David Cameron.
Libera circulaţie în UE, pusă în discuţie de britanici
Restricţiile pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru cetăţenii români şi bulgari au fost aplicate încă din 2007, de când cele două ţări au aderat la Uniunea Europeană. Bariera va fi însă ridicată de la 1 ianuarie 2014. Acest fapt a generat ample discuţii în societatea britanică, multe voci, chiar şi dintre oficialităţi, susţinând că Anglia ar putea fi, de la anul, invadată de oameni din România şi Bulgaria suspectaţi că ar vrea să profite, în primul rând, de beneficiile economiei britanice, nu neapărat să producă plus-valoare prin munca lor.
Premierul britanic a mers mai departe, punând sub semnul întrebării însuşi principiul liberei circulaţii în spaţiul UE, susţinând că acesta nu poate fi necondiţionat, mergând mai degrabă pe ideea de-a fi renegociat. Cameron i-a criticat şi pe laburişti, pentru că în vremea guvernării lor Marea Britanie nu a impus restricţii pe propria piaţă de muncă pentru cetăţenii altor ţări din Estul Europei, în frunte cu Polonia.
UE reacţionează
Pe de altă parte, britanicii au fost deja avertizaţi de Comisia Europeană în legătură cu măsurile pe care ar vrea să le ia împotriva muncitorilor români şi bulgari care, de la anul, vor ajunge în Anglia, anunţă Reuters, în timp ce BBC evidenţiază declaraţia comisarului european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Laszlo Andor, care consideră că cetăţenii britanici nu cunosc încă suficient „beneficiile de imigraţie“, în acelaşi timp menţionând că declaraţiile liderilor de la Londra pot provoca „isterie“ în rândul populaţiei. Sursa: romanialibera.ro