La numai şase ani după moarte, Ioan Paul a fost declarat „preafericit" de către succesorul său, Benedict al XVI-lea. Cea mai rapidă beatificare din istoria bisericii este în concordanţă cu bilanţul lui Ioan Paul, socotit un „papă al superlativelor" încă din timpul vieţii.
Pe 2 aprilie 2005, la anunţul morţii lui Ioan Paul al II-lea, mulţimea de oameni adunată la Vatican pentru a se ruga pentru pontiful roman a început să scandeze „Santo subito" - „sfânt imediat". Un prim pas înspre proclamarea sfinţeniei îl constituie beatificarea - iar acest pas a fost făcut ieri. Evenimentul a fost aclamat de mai mult de un milion de credincioşi în piaţa San Pietro.
Minunea lui Ioan Paul
Beatificarea necesită îndeplinirea a două condiţii: prima, ca cel beatificat să fi dus o viaţă virtuoasă; a doua, ca el (sau ea) să fi înfăptuit o minune. Din lista de minuni atribuite lui Ioan Paul al II-lea, Vaticanul a ales una care a survenit după moartea sa, şi anume vindecarea surorii Marie Simon-Pierre. Aceasta suferea de boala Parkinson - ca şi Ioan Paul al II-lea - iar după decesul papei, starea ei s-a agravat, astfel încât mersul a devenit un chin, iar scrisul, aproape imposibil. Sora Marie a vrut să se retragă din congregaţia sa, însă a fost convinsă de superioara ei să încerce să îşi continue activitatea. În seara zilei de 26 mai 2005, o voce interioară i-ar fi zis să ia un stilou şi să scrie - şi spre surprinderea ei, a reuşit să o facă fără să îi tremure mâna. Când s-a trezit a doua zi, simptomele dispăruseră, lucru atestat câteva zile mai târziu şi de către medicul care o trata de patru ani. Pentru Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, vindecarea surorii Marie este un miracol care îi poate fi atribuit decedatului papă, de care sora Marie s-a simţit întotdeauna foarte legată spiritual, şi pe care aceasta l-a pomenit neîncetat în rugăciunile sale.
Un papă al secolului XX
Rapida beatificare este (şi) un semn al modernităţii şi modernizării impuse de papa Ioan Paul al II-lea; la urma urmei, acesta a fost un papă demn de secolul vitezei, al cărui pontificat a fost împânzit de recorduri şi superlative; de exemplu, Ioan Paul a beatificat şi sanctificat mai multe persoane decât toţi ceilalţi papi ai secolului 20 la un loc. Totodată, a vizitat 127 de ţări şi a fost primul papă care a călcat într-o sinagogă (în 1986), o biserică evanghelică (tot în 1986) şi o moschee (în 2001, în Damasc). De asemenea, conform bisericii catolice, Ioan Paul al II-lea a fost omul „cel mai văzut" din lume: mai mult de 17 milioane de persoane au luat parte la adunările la care a fost prezent acesta.
Însă pontificatul lui Ioan Paul al II-lea nu a fost lipsit de controverse; dacă pe de o parte poziţia sa fermă împotriva comunismului a contribuit într-o mai mică sau mai mare măsură la căderea acestuia, aducându-i papei un renume de sfânt, cel puţin în ţara sa natală, Polonia, pe de altă parte poziţiile sale la fel de ferme împotriva avorturilor şi metodelor concepţionale i-au făcut pe mulţi modernizatori ai bisericii să vadă în el un conservator fundamentalist. De asemenea, diverse scandaluri sexuale au zguduit biserica catolică în timpul pontificatului său, iar tăcerea pe care papa a păstrat-o în multe dintre aceste cazuri nu a fost, poate, cea mai bună reacţie.
Şi la Vatican se face politică
Beatificarea rapidă a lui Ioan Paul al II-lea se datorează într-o anumită măsură şi unor factori politici. Astfel, din 1983, de când Ioan Paul a reformat procesul beatificării, scurtându-l şi simplificându-l, acesta a fost accelerat în cel puţin 20 de cazuri.
În primul rând, candidaţii au nevoie de sprijinul unei organizaţii puternice din interiorul bisericii. Acesta a fost de exemplu cazul sfântului Josemaria Escriva, fondatorul ordinului Opus Dei. În al doilea rând, o „premieră" este de asemenea utilă: în 2001 a fost beatificat pentru prima oară un cuplu căsătorit, iar în 2002 a fost beatificată în premieră o femeie din America Centrală. De asemenea, o cauză politică sau culturală poate fi folositoare - ca de asemenea şi un interes personal: Ioan Paul al II-lea l-a beatificat pe Jerzy Popieluszko, un conaţional al său, membru al organizaţiei Solidaritatea, ucis de către comuniştii polonezi.
Dar, cu toate acestea, nu trebuie uitat că la baza oricărei beatificări stă o minune. Iar, indiferent de factorii politici care au dus la beatificarea lui Ioan Paul al II-lea, vindecarea miraculoasă a surorii Marie Simon-Pierre ar putea fi într-adevăr una: medicii nu au reuşit să îi dea până acum nici o explicaţie ştiinţifică. (DorohoiNews.ro)