Dorohoi News Logo

Japonia: Cinci industrii grav afectate de dezastru

Japonia

Magnitudinea dezastrului din Japonia este inca foarte greu de estimat, afectand nu doar tara in sine, ci si mai multe sectoare economice importante, la nivel international.

Iata care sunt cele mai afectate sectoare de cutremurul, tsunami-ul si pericolul nuclear din Japonia, potrivit CNN:

Industria gazelor naturale

Spre deosebire de alte resurse, pretul gazelor naturale a fost unul din putinele care au scazut in ultimul an. Dar scaderea s-ar putea sa nu fie de durata. Centrala nucleara din Fukushima era responsabila pentru producerea a aproximativ 30 la suta din energia electrica a Japoniei.

Intreruperea furnizarii din aceasta sursa a determinat cresterea preturilor, pe fondul speculatiilor ca o mare parte din navele cu gaz lichid vor fi trimise in Japonia.

In New York, pretul gazului a crescut cu 1,2 procente. Cu toate acestea, tot se afla cu 11 la suta in scadere in acest an, fata de 2010.

Industria auto

Japonia este al treilea producator auto la nivel mondial, insa productia a fost intrerupta de dezastrul natural.

Potrivit analistilor, fabricile de masini ar putea ramane inchise pana miercuri, iar intreruperile ar putea dura chiar cateva luni.

Restul lumii va simti efectul, mai ales in Statele Unite, unde aproximativ 12 la suta din autoturisme provin din Japonia.

Industria semiconductorilor

Japonia este printre putinele economii sofisticate din punct de vedere tehnologic aflata in varful industriei semiconductorilor.

Pretul acestor componente, folosite in tot felul de dispozitive, de la telefoane mobile la computere, deja a crescut simtitor in ultimele zile, din cauza opririi productiei. Acest lucru ar putea afecta piata cateva luni, ducand, in cele din urma, la majorarea preturilor produselor electronice.

Compania Shin-Etsu Chemical, ce produce peste jumatate din siliconul necesar semiconductorilor pe piata japoneza, si-a oprit productia la fabrica din Shirakawa, precum si fabrica Imari a companiei Sumco.

Industria petroliera

Dezastrele naturale duc, de multe ori, la inchiderea rafinariilor, ceea ce inseamna si majorarea preturilor. Intr-adevar, mai multe rafinarii din Japonia si-au oprit operatiunile, insa pretul petrolului a scazut sub 100 de dolari/baril pentru prima data in mai mult de o saptamana.

Potrivit analistilor, cutremurului si tsunami-ul din Japonia a distras atentia de la revoltele din Orientul Mijlociu, care condusesera la cresterea preturilor.

Turismul

Japonia este una din tarile cu cel mai mare numar de vizitatori straini. Cutremurul si tsunami-ul au distrus mai multe hoteluri si parcuri de distractii, iar multe altele s-au inchis temporar, prin urmare veniturile din turism vor scadea dramatic.

Insa, mult mai important, radiatiile emanate de centrala nucleara din Fukushima ar putea tine departe turistii pentru mult timp, mai ales daca situatia se inrautateste. (DorohoiNews.ro)

 

Sursa: Ziare.com

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web