Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât, marți, ca străinii care se duc în Germania să ia ajutor social, fără să-și caute loc de muncă, să fie excluși de la asistența socială de bază, pentru asigurarea subzistentei, scriu cei de la HotNews.
„În Germania, străinii care intră pe teritoriul național pentru a obține ajutorul social sau al căror drept de ședere decurge din unicul obiectiv al căutării unui loc de muncă sunt excluși de la prestațiile asigurării de bază (Grundsicherung), care urmăresc în special asigurarea subzistenței beneficiarilor", a decis Curtea de Justiție a UE.
Totul a pornit de la cazul Elisabetei Dano, o româncă de 25 de ani, despre care instanța reține că „a urmat trei ani de școală în România, dar nu a obținut nicio diplomă de absolvire". În noiembrie 2010, când ea avea vârstă 21 de ani, iar fiul ei, Florin, un an, femeia s-a mutat la o soră de-a ei, într-un apartament din Leipzig. Elisabeta Dano primea deja de la statul german, pentru fiul ei, o alocație de stat pentru copii (Kindergeld) de 184 de euro pe luna, plătită de Casă de Alocații Familiale din Leipzig, în numele Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În plus, Serviciul de Asistentă Socială pentru Tineri și Copii din Leipzig îi mai plătea un avans din pensia alimentară în cuantum de 133 de euro pe luna pentru acest copil, al cărui tata este necunoscut, după cum reține instanță germană, citată în decizia Curții europene.
Însă, româncă nu s-a mulțumit cu atât și a cerut de la statul german și prestația de subzistență pentru ea (existenzsichernde Regelleistung), plus o alocație socială (Sozialgeld) pentru copil, precum și o parte din cheltuielile de cazare și încălzire. Mai departe, serviciile sociale - Jobcenter Leipzig - au refuzat să acorde prestații ale asigurării de bază, pe care cetățenii germani din păturile de populație defavorizate le primesc fără să fie nevoie să fi cotizat la stat pentru ele.
Drept urmare, românca a dat în judecată autoritățile sociale germane în instanța locală, care a făcut o întrebare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru a se alinia cu dreptul Uniunii Europene. Răspunsul Curții de la Luxemburg a dat câștig de cauză autorităților germane, tinerei românce necuvenindu-i-se nimic în plus.
Astfel, acest răspuns al Curții de Justiție a Uniunii Europene, la o întrebare preliminară a unei instanțe germane, dă o direcție de soluționare a situațiilor controversate din toată Uniunea Europeană, în care cetățeni din țările membre mai sărace se duc în statele UE mai dezvoltate, pentru a abuza de ajutoarele sociale. Mai multe pe HotNews.