Istoria ne relateaza ca statele lumii au practicat cele mai neasteptate impozite, in dorinta de a-si creste bugetele cu orice chip. Dar nu vom relata aici curiozitatile din trecut, ci ne vom limita la impozitele actuale, asa cum se practica ele astazi intr-o parte sau alta a lumii.
Potalul Big Picture ne ofera cateva exemple, unele bizare prin natura lor, altele de tot rasul. Oricare ar fi insa impozitul, un lucru este valabil peste tot: unde-i lege, nu-i tocmeala.
Impozitul pe gratar, Belgia
In 2007, administratia locala din regiunea valona a Belgiei, locuita de circa 3,3 milioane locuitori, a hotarat sa impoziteze gatitul pe gratar in aer liber, pentru combaterea incalzirii globale.
S-a calculat ca un gratar care functioneaza toata seara poduce 50-100 grame gaze cu efect de sera si, ca urmare, amatorii de gratare au fost obligati sa plateasca pentru aceasta placere o taxa de 20 euro.
Si, pentru ca amatorii de gratare sa nu se eschiveze, autoritatile valone organizeaza, mai ales in weekend, survolari cu elicopterul deasupra zonelor de interes turistic, ca sa-i prinda pe eventualii delincventi asupra faptului.
N-a calculat, insa, nimeni daca poluarea adusa de esapamentele elicopterelor este mai mare sau mai mica decat cea a gratarelor.
Impozit pe gips, Austria
Austria este tara schiurilor, dar si tara celor care-si fractureaza oasele, atunci cand se avanta in sport mai mult dacat ii tin puterile. In fiecare an, spitalele austriece gazduiesc circa 150.000 de fracturati si luxati.
Ei sunt tratati totdeauna in regim de urgenta si cu toata atentia, dar pentru ca asta inseamna mari cheltuieli, autoritatile au hotarat sa introduca o taxa pe gips, care se percepe de la toti schiorii, direct de catre hoteluri si alte unitati de cazare si se varsa in conturile prevazute pentru sanatate.
Taxa pe soare, insulele Baleare
Toti turistii care vin in insulele Baleare sunt supusi, in afara altor forme de impozitare, si la o taxa pe soare, care se aplica numai in zilele insorite si nu e tocmai ridicata: 1 euro pe zi de persoana.
In fiecare dimineata, hotelurile sunt informate daca ziua va fi insorita si, in functie de aceasta, percep modesta taxa, pe care o varsa la bugetul local.
„Modesta" este un fel de a vorbi, intrucat atractiva zona a insulelor Baleare (Mallorca, Menorca si altele) are in sezonul estival (care acolo dureaza mult) cel putin 10 milioane de turisti. Deci bugetul local incaseaza sume frumusele, in zilele cand nu ploua.
Impozit pe betisoare, China
In fiecare an, China uitlizeaza circa 45 miliarde de betisoare folosite drept tacamuri specifice si care sunt confectionate din bambus. S-a calculat ca, pentru fabricarea lor, sunt sacrificati anual pana la 25 milioane de arbori.
Pentru a proteja natura, autoritatile au hotarat sa introduca o taxa modesta pe fiecare duzina de betisoare, sperand ca in acest fel unii dintre utilizatori vor adopta betisorul din masa plastica, refolosibil.
Succesul este discutabil, intrucat chinezii sunt de felul lor traditionalisti si prefera sa plateasca decat sa schimbe obiceiurile din mosi stramosi.
Impozitul pe umbra, Venetia
In 1993, guvernul italian a aprobat ca, in orasul Venetia, sa fie taxati toti comerciantii care produc umbra prin montarea de copertine, corturi si alte instalatii menite sa realizeze umbrare pentru restaurante, baruri in aer liber sau alte unitati comerciale.
Scopul este protejarea orasului, unde razele soarelui proiectate direct pe sol contribuie la evaporarea apei si asigura instalarea unui echilibru atmosferic mai bun, in acest oras lagunar, brazdat de canale.
Fireste, comerciantii platesc taxa, dar unii dintre ei au renuntat la copertine si va invita sa beti bere pe terasa, la soare.
Impozitul pe stalp, Romania
Toate tarile practica impozite pe constructiile de orice fel, chiar si pe simplii piloni care sustin de obicei instalatiile pentru transportul energiei. Cine construieste este taxat.
Dar denumirea de "impozit pe stalp" a aparut ca atare numai la noi, parca anume ca sa iesim in evidenta ca suntem mai altfel decat altii.