Șocul financiar din Rusia are efecte directe asupra dobânzilor la care se împrumută statul român: prin urmare, Finanţele au anulat o licitaţie de obligaţiuni de 500 de milioane de lei, așteptând revenirea la costuri mai mici de împrumut.
Finanţele au anulat o licitaţie de obligaţiuni pe cinci ani programată pentru joi, în valoare de 500 milioane lei, din cauza situaţiei temporare generate de prăbuşirea rublei şi majorarea dobânzii de către banca centrală a Rusiei, care a dus la o uşoară creştere a randamentelor în regiune.
„Trezoreria nu avea o nevoie reală de finanţare, dar a dorit să respecte programul de emisiuni din motive de predictibilitate. Anularea a însemnat însă un semnal că nu vor să accepte randamente mai mari pe situaţii temporare, cum este cea de acum, generată de măsurile luate de banca centrală a Rusiei după prăbuşirea rublei, care s-au reflectat şi în randamentele din regiune, în uşoară creştere", au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa bancară.
Potrivit dealerilor, randamentul obligaţiunilor româneşti cu scadenţă la cinci ani a urcat pe piaţa secundară cu 30 de puncte de bază, după decizia băncii centrale a Rusiei din noaptea de luni spre marţi de a creşte dobânda de politică monetară de la 10,5% la 17%, dar în seara zilei de miercuri a revenit în jos cu 10 puncte de bază. Dacă titlurile româneşti erau tranzacţionate joia trecută la un randament de 2,53% pe an, miercuri seara randamentul era de 2,75% pe an.