Dorohoi News Logo

Rusia ameninţă că va distruge flota României. „Războiul este deja aici, dar arată diferit”

razboi

Ce prevede acordul de la Minsk obţinut după 17 ore de negocieri dificile? Va fi pace în Ucraina sau războiul va continua aşa cum s-a întâmplat după semnarea primului acord de la Minsk? A câştigat Putin partida?

Despre interpretarea acordului de la Minsk privind Ucraina de Est Armand Goşu - Negocierile au avut în diverse variante la Minsk. Au durat 17 ore, toată noaptea. Spre dimineaţă, în acelaşi timp, în altă clădire, la 10 minute distanţă se continua grupului de contact compus din Ambasadorul Rusiei la Kiev, fostul preşedinte al Ucrainei şi cei doi preşedinţi ai Republicilor Populare, plus preşedintele OSCE. Cele două întâlniri au avut loc separat. Eu în momentul ăsta nu înţeleg unde s-a negociat textul acordului.

Pe surse ruseşti, ei spun că textul acordului era în mare parte redactat în urma întâlnirilor din 5 şi 6 februarie de la Kiev şi Moscova. Eu cred că au fost presiuni pe Poroşenko, pentru ca el să accepte acordul. Nu ştim dacă preşedinţii republicilor populare au semnat acordul. Oana Popescu - De unde rezultă întrebarea principală - cât credit ar trebui să acordăm acestui acord? E mai important decât primul acord? Armand Goşu - Aşteptăm duminică să vedem dacă se va ajunge la un acord final. Iulia Joja - Miza este necunoscută. Dacă se mizează pe o minivictorie a ucrainenilor într-o minibătălie sau Putin a făcut presiuni pentru a câştiga ultimele bucăţele în două-trei zile. E interesant de ce acordul a fost semnat pentru 2-3 zile ulterioare. Este o dezamăgire enormă de partea ucrainenilor, pentru că Minsk 2 nu se susţine pentru a fi implementat. De fapt, ei cred că a fost un fel de schimb între a da bani din partea FMI pentru ucraineni şi a da, în schimb, teritoriul Rusiei.

Între timp, România a anunţat înfiinţarea unui comandament NATO pe teritoriul naţional în cadrul măsurilor Alianţei de creare a unei forţe de reacţie rapidă capabile să răspundă provocărilor de securitate din regiune. Răspunsul Rusiei nu a întârziat: luăm măsuri să distrugem flota militară românească în cazul unui conflict, a declarat într-un interviu Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova. La ce ne putem aştepta în urma acestor evoluţii? Răspund la aceste întrebări, Iulia Joja, expert în securitate, Armand Gosu, specialist în spaţiul ex-sovietic, Oana Popescu, analist de politică internaţională, în cadrul dezbaterii Foreign Policy România de la Adevărul Live, dezbatere moderată de la ora 12.00 de jurnalistul Ion M. Ioniţă. Citeste mai mult: adevarul.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web