Fumul degajat de incendiul de la Cernobîl nu va ajunge în România, în următoarele 72 de ore, focul fiind localizat şi stins de autorităţile ucrainiene, a anunţat ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, după întrunirea Comitetului ministerial de urgenţă.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, monitorizează prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nivelul de radioactivitate al factorilor de mediu, a mai spus Gavrilescu, precizând că, până acum, aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise.
„Am dispus, în cadrul Comitetului, supravegherea atentă a monitorizării continue a nivelului de radioactivitate şi în următoarele zile. În acelaşi timp, vă informez că, potrivit informaţiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona Centralei de la Cernobîl, precum şi în zona Kievului, nu au fost depăşite valorile maxim admisibile pentru emisiile radioactive. Potrivit informării MAE, incendiul extins pe o suprafaţă de 320 de hectare a fost localizat şi stopat de autorităţile ucrainiene", a mai declarat ministrul Mediului, citat de Mediafax.
Specialiştii din Ministerul Mediului s-au reunit într-un Comitet de urgenţă, în urma incendiului de proporţii izbucnit în apropierea fostei centrale nuclear-electrice de la Cernobîl. Autorităţile române dau asigurări că deocamdată nu este niciun pericol, iar şedinţa de la minister face parte din procedurile obişnuite în astfel de cazuri.
De altfel, şi Guvernul ucrainean a dat asigurări că nivelul radiaţilor nu a crescut în zonă, chiar dacă situatia a fost una gravă şi incendiul se îndrepta spre centrala atomică.
Un incendiu forestier afectează 320 de hectare de pădure în apropierea centralei nucleare Cernobîl.
Autorităţile ucrainene suspectează că incendiul a fost declanşat intenţionat şi au declanşat o anchetă penală în acest caz.