Dorohoi News Logo

Dor de Eminescu!

Dor de Eminescu

Eminescu nu e o floare rară, e un astru țâșnit din adâncimile cerurilor din Răsărit ca mărturie despre o civilizație tânără și nouă, dar înrădăcinată într-un trecut de veche cultură și severă tradiție. (Rosa Del Conte)
   Elevii români de pretutindeni își articulează an de an gândurile și simțirea în dor de Eminescu. În acest context, proiectul educațional Poetul și lumea derulat de Gr. Șc. Al. Vlahuță Șendriceni (prof. coordonatori Corina-Elena Irimia, Felicia Ailoaie și Mariana Crihan), Școala Generală cu cl. I-VIII, Șendriceni (prof. coordonatori Grădinariu Violeta, Toșcariu Anca şi Dăscălescu Dorica) și Gr. Șc. Regina Maria Dorohoi (coordonatori, prof. Șmocot Cezara, Amarie Iuliana și Foca Alina) și-a propus stimularea și afirmarea potențialului literar, creativ și artistic al elevilor din ciclul gimnazial și liceal.
   Întâlnirea de joi, 13 ianuarie, găzduită de Gr. Șc. Al. Vlahuță a fost deschisă de elevii de la Gr. Șc. Regina Maria care i-au reunit într-un decor de secol al XIX-lea pe mentorul Junimii, pe Eminescu și Veronica Micle și pe liceenii de astăzi, prin poezii, scrisori, creații proprii, teatru şi cântec. Colegii de la Școala Generală au impresionat spectatorii prin sensibilitatea recitării poeziilor din lirica eminesciană, atât în limba română, cât și în franceză şi engleză și prin melanjul vers-muzică-teatru. De asemenea, liceenii Gr. Șc. Al.Vlahuță s-au identificat pentru câteva momente cu personajele poemului-sinteză (Hyperion, Demiurgul, Cătălin, Cătălina), demonstrând talent și prețuire pentru creația eminesciană și prin recitare unor texte reprezentative dedicate geniului.
   Activitatea a continuat pe data de 14 ianuarie la Biblioteca Comunală Şendriceni unde a avut loc un recital de poezie din creaţia eminesciană, pe Skype, în direct cu Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu Botoşani, la care au participat elevi de la şcoala generală şi liceeni de la Grupul Şcolar Al. Vlahuţă Şendriceni.
   Nicicând nu se va epuiza dragostea de Eminescu, dar ea poate fi amplificată prin astfel de acțiuni culturale, căci Eminescu este tot ce are sufletul nostru mai curat şi mai nins. (Nichita Stănescu) (DorohoiNews.ro)


Autor: DorohoiNews.ro

 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web