Dorohoi News Logo

Boboteaza: Ziua când se sfinţesc apele - Credincioșii din Dorohoi au primit agheasmă - FOTO

Slujba Boboteaza 2013_01

Boboteaza și ziua Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos. În toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie și slujba Agheazmei Mari, pregătită numai cu prilejul acestei sărbători de peste an. Pentru ca toți credincioșii să aibă parte de aceasta, în ajun de Bobotează, în curțile bisericilor sunt scoase butoaie și alte recipiente, care vor fi umplute cu apa ce va deveni agheasmă după ce preotul va scufunda în ea crucea și mănunchiul de busuioc.

În dimineața zilei de 6 ianuarie, credincioșii dorohoieni au participat la slujba de Bobotează, oficiată în bisericile din Dorohoi. Dorohoienii au asistat astăzi într-un număr considerabil de mare la slujba oficiată în cinstea botezului Domnului Iisus Hristos. Termenii de Epifanie sau Teophnie, provin din limba greacă și înseamnă „arătare", „descoperire". Fiul Domnului a fost botezat în apa Iordanului, de către Ioan Botezatorul la vârsta de 30 de ani, iar credincioșii  încheie sărbătoarea nașterii Domnului odată cu această zi.
 
Creștinii parohiilor din Dorohoi, au fost alături de preoții, care cu puterea Duhului Sfânt au sfințit Agheazma Mare. Apa sfințită poate fi luată pe nemâncate, în perioada 5 ianuarie-14 ianuarie, precum și la recomandarea duhovnicului în restul anului. Agheazma Mare este folosită în Ajunul Bobotezei la sfințirea casele credincioșilor și locuitorii acestora. Tot cu ea se stropesc și lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfințite, cum ar fi: binecuvantarea și sfințirea prapurilor, sfințirea crucii și a troițelor, a clopotului, a vaselor și veșmintelor liturgice, sfințirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir.

Pentru credincioşi este momentul purificării, curăţirii sufleteşti pentru anul care tocmai a început.

Agheazma, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului; apa sfinţită alungă bolile şi spiritele malefice. Agheazma este apa „vie", leacul care revigorează trupul şi sufletul.

În Bucovina există obiceiul ca în curțile bisericilor să se sclupteze cruci de gheata pe care să le înalțe în fața bisericilor. Acestea simbolizează credința din sufletele oamenilor și face legătura între botezul Domnului și răstignirea Sa.

Vremea din ziua de Bobotează o prevesteşte pe cea din timpul anului. Dacă este crivăţ, vor fi roade bogate; dacă vremea este mai blândă şi curge apa din streaşină, se face vinul bun. De asemenea, dacă e promoroacă pe pomi, va fi un an îmbelşugat. Când plouă de Bobotează, urmează o iarnă lungă, iar dacă va fi o zi mai călduroasă, urmează o vară frumoasă. (Cătălina Iuliana L.)


Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web