La 18 iunie 2013, Şcoala Primară nr. 1 de băieţi din oraşul nostru va împlini 162 de ani de la înfiinţare.Este o cifră cu care nu se poate lăuda nici una din şcolile dorohoiene. Să mai specificăm şi faptul că la data înfiinţării şcolii, capitala judeţului Dorohoi fusese mutată la Mihăileni în anul 1835. Dar, la 1 iulie 1851, în urma nenumăratelor proteste ale intelectualităţii dorohoiene, capitala a revenit la ea acasă, la locul unde fiinţa încă din secolul al XV-lea.
Primul dascăl al şcolii a fost învăţătorul Grigore Soroceanu. La festivitatea de deschidere din ziua de 18 iunie 1851, acesta a rostit vitibil emoţionat:” Prima flacără de lumină şi încălzire a sufletelor şi-a anunţat deschiderea într-un cadru solemn la biserica “Adormirea”, drăgălaşul monument istoric de lemn de stejar, ce se păstrează şi astăzi ca o mărturie a acelei vremi şi ca o dovadă neclintită a legăturii ce a fost întotdeauna la noi între altar şi şcoală”.
Peste ani, preotul cărturar Dumitru Furtună a creionat mai concret situaţia de atunci:” la acestă şcoală se folosea alfabetul chirilic modernizat, iar ca elevi, pe lângă cei de 6-8 ani au fost admişi în clasa I şi elevii şcolii de cântăreţi bisericeşti, cu bărbile până la brâu”. Cu trecerea anilor vârsta copiilor unei clase s-a egalizat şi astfel s-a normalizat şi procesul instructiv-educativ. Dar, condiţiile de funcţionare a şcolii au fost grele pentru început. Consiliul local al primăriei nou ales nu prea ştia care îi sunt îndatoririle şi bloca orice propunere făcută pentru buna funcţionare a şcolii. Iniţial, şcoala s-a instalat într-o casă ce fusese scoasă la vânzare de pe strada Schitul Gorovei, ”în cel mai rău loc, între negustori şi fără loc de recreaţie”.
La 23 aprilie 1852, şcoala se mută în casele stolnicului Şişcală de pe strada cu acelaşi nume, astăzi strada Plopilor. Stolnicul Scarlat Şişcală, care era secretarul guvernului Moldovei şi se afla atunci în Dorohoi, a închiriat locuinţa sa pentru trei ani de zile şi cu o sumă rezonabilă. La expirarea contractului, la 23 aprilie 1855, clasele I şi a II-a se mută într-un local din centrul oraşului, donat primăriei de Scarlat Vârnav încă din 1851, cu condiţia ca aici să funcţioneze o şcoală. Clădirea însă nu era încă finisată, aşa că două clase, a III-a şi a IV-a, au continuat să urmeze cursurile în localul de pe strada Schitu Gorovei. Abia în anul 1864, toate clasele au fost instalate în localul din centru (fosta Banca Natională, ulterior Banca Raiffeisen, actualul DELTACON), iar în curte trona atârnat de un copac un clopot uriaş care anunţa pauzele sau începerea orelor.
Spaţiul nu ne permite să urmărim cronologic toate evenimentele legate de acest lăcaş de cultură de-a lungul anilor. Vom aminti doar că aici s-a înfiinţat prima bibliotecă din oraş cu o donaţie de 42 de volume din partea doctorului Constantin Vârnav. Directorul şcolii, institutorul N.Bobulecu, a profitat de situaţie şi a organizat prima bibliotecă publică din Dorohoi. Tot în cadrul acestei şcoli, s-au înfiinţat un muzeu de istorie, expoziţii de pictură cu lucrări de-ale elevilor, un muzeu de animale împăiate.
La 25 octombrie 1901, primăria condusă de avocatul Gheorghe Marcu, vinde localul în care se afla Şcoala primară nr. 1 de băieţi către Banca Naţională a României, urmând ca din banii încasaţi să se construiască un alt local. Până atunci, şcoala se va muta în casele Mezincescu de pe strada Al. I. Cuza, local în care funcţionase vreme de 10 ani gimnaziul de băieţi “Gr.GhicaVV” (situate în spatele actualei primării).
În anul 1903 s-a început construirea localului modern de şcoală pe strada Al. I. Cuza, după planurile inginerului M. Frangolea. Edificiul a fost inaugurat în anul 1904, aşa cum stă scris şi astăzi pe frontispiciul clădirii (actualmente sediul primăriei municipale).
În anul 1943, desfiinţându-se Şcoala nr. 1 de fete “Vârgolici”, situată tot pe strada Al. I. Cuza, pe partea din faţa fostei prefecturi, Şcoala Primară nr. 1 de băieţi a devenit mixtă prin comasarea cu şcoala de fete. După multe peregrinări prin diferite localuri în care a funcţionat mai mult sau mai puţin, în final şcoala s-a instalat în local propriu pe strada Gării luând numele actorului născut la Dorohoi, Octavian Cotescu.
Cu o viaţă atât de lungă, şcoala are la activ numeroase evenimente ce ar putea constitui cuprinsul unei monografii. Noi am cercetat mii de documente din care am extras tot ce se referea la Şcoala Primară nr. 1 de băieţi „Gheorghe Asachi”, pentru că arhiva proprie a şcolii a dispărut inexplicabil şi e mare păcat.
Din tabelul personalului didactic al Şcolii Primare nr. 1 de băieţi amintim aici numele unor directori şi învăţători cu o mare contribuţie la succesele şi rezultalele excelente ale elevilor ei: Ioan Veniamin Adrian (director în 1856 şi în acelaşi timp poet), Mihai Alboteanu (director în 1859), Vasile Cornescu (1915), Grigore Racoviţă (1920), I. Lupaşcu (1932), Grigore Davideanu (1940). Nu putem încheia fără a aminti şi numele unor elevi ajunşi ulterior mari personalităţi ale culturii, ştiinţei şi politicii româneşti.
În paranteză am notat anul absolvirii : Burghele Ghe, Gheorghe (1865) - avocat,senator, deputat,filantrop, primar al Dorohoiului; Udrischi George (1878) - medic, academician; Ilasievici Constantin (1890) - mareşal al Curţii regale, ministru al Apărării Naţionale; Mezincescu Dumitru (1890) - medic, ministru al Sănătăţii; Bălănescu Romulus (1891) - avocat,primar, deputat; Mavrodi Alexandru (1892), deputat, senator, directorul Tatrului Naţional de Operă; Andrieşescu Ioan (1899) - arheolog, academician; Chipăruş Dumitru (1900) - sculptor; Olinescu Gheorghe (1901) - locotenent erou; Plăcinţeanu Ioan (1903) - fizician, academician; Olinescu Marcel (1907) - pictor; Zapan Gheorghe (1909) - filosof, academician; Ionescu Theodor (1909) - fizician, academician; Isăceanu Victor (1909) - general de armată; Binder David (Saşa Pană) (1913) - poet avangardist; Cârdei Chirica Ion (1918) -pictor; Istrati Alexandru (1925) - pictor; Tomaziu Gheorghe (1895) - pictor; Airinei Ştefan (1931) -geofizician, academician; Romanescu Constantin (1937) - medic, academician; Şlaicher Sigismund (1939) - inventator, profesor universitar; Breabăn Dumitru (1946) - ministru şi mulţi alţii.
Autorul de faţă, ca absolvent al acestei prestigioase şcoli în anul şcolar 1946, îşi face o datorie de onoare în a aminti dorohoienilor trecutul Şcolii Primare nr. 1 de băieţi „Gheorghe Asachi” cu care orice localitate din ţară s-ar putea mândri. Prof. Ilarion Mandachi