Prima şedinţă din anul 2013 a Cenaclului dorohoian Editor a fost un succes. Toţi cei adunaţi în ziua de 8 februarie 2013 începând cu orele 14:30, în sala Editor a Casei Municipale de Cultură din Dorohoi, au avut parte de numeroase momente de concentrare şi de trăire paradioxală.
În afara membrilor tradiţionali ai cenaclului s-au ivit, din neantul cultural şi social dorohoian, noi voci - un grup de patru tineri - care, poate, vor izbuti să depăşească graniţele provincialismului. Dacă ar fi să-i comparăm cu tinerii care, în urmă cu şapte ani, fondau cenaclul, sub îndrumarea scriitorului dorohoian Ciprian Voloc, nu ar merita menţionate decât asemănările: un mănunchi de posibilităţi reale de devenire, de talente care necesită o lungă şi laborioasă cizelare. Cenaclul a fost şi este numai o pepinieră, fără pretenţii valorice la nivel naţional. Dorohoiul însuşi nu reprezintă decât o redută a provincialismului - rezonabilă, în ochii unora, dar asta numai în măsura în care provincialismul poate fi "rezonabil". Orice încercare de autoiluzionare, în această privinţă, nu poate fi decât dăunătoare, pentru viitorul urbei.
Poemele lecturate de către Bara Haqi Abdulbaki, Ana-Maria Gîbu şi Blendeş Ana-Maria au întâmpinat aprecierile, dar şi criticile auditorilor. Critica de cenaclu îşi propune relevarea insuficienţelor şi a căilor în care acestea pot fi remediate. Specialistul cenaclului este, pe latura tehnic-literară, Ciprian Tomiuc, ceilalţi participanţi secondându-l: Ciprian Voloc, Aurelian Antal, Corneliu Drescanu.
Coloana sonoră a fost asigurată, pentru această sedinţă, de către Alexandru Mirăuţă, deşi compoziţia proprie căreia i-a dat glas nu a scăpat, nici ea, de fireştile critici. Noii membri ai Editorului, anume Andreea Ifrim, Valeriu Aparaschivei şi încă câţiva tineri interesaţi de creaţia literară au asistat într-o relativă tăcere la cele petrecute, după cum e şi firesc atunci când se experimentează noul. Gazda cenacliştilor, Valuţa Murariu, nu s-a limitat la a servi tradiţionalul ceai, dar a şi intervenit de câteva ori în cadrul dezbaterilor.
Până la şedinţa viitoare, din data de vineri, 15 februarie 2013, orele 14.30, cenacliştii se vor mai întâlni la Sala Teatrului din Dorohoi cu prilejul celei de-a 5-a ediţii a manifestării culturale "In memoriam Grigore Vieru", în data de 14 februarie, începând cu ora 14.00, dată la care se comemorează 77 de ani de la naşterea poetului. Şi cu acest prilej, toţi iubitorii de cultură din Dorohoi şi din împrejurimi sunt invitaţi să asiste la un spectacol unic, complex, cu o largă participare, singular la nivelul judeţului Botoşani. Intrarea este, bineînţeles, gratuită. Să luăm aminte!