Joi, 14 februarie 2013, nu a fost doar ziua internaţională a îndrăgostiţilor, ci şi ziua de naştere a ilustrului poet român trăitor în stânga cursului Prutului, Grigore Vieru.
Ca în fiecare an, de 14 februarie dorohoienii şi-au amintit că nu doar iubirea, ci şi una dintre formele ei predilecte, poezia, merită a fi sărbătorită. Cei 78 de ani pe care poetul i-ar fi împlinit, în această zi, reprezintă tot atâtea nestemate pe care Grigore Vieru le-a dăruit literaturii şi culturii române. Fiecare an în care cel mai iubit dintre românii basarabeni, Grigore Vieru, i-a petrecut pe pământ au fost tot atâtea inimi pe care le-a lăsat, vii, în urmă, să bată întru vegherea limbii şi a sufletului românesc.
Aflată la cea de-a cincea ediţie, acţiunea „In memoriam Grigore Vieru" s-a bucurat, anul acesta, de o mai largă manifestare şi de prezenţa unor personalităţi importante ale judeţului. Alături de tradiţionalii participanţi dorohoieni, de la Botoşani şi-a făcut simţită prezenţa scriitoarea Lucia Olaru Nenati, care a prezentat cartea „Testament pentru Fuego", ilustrând colaborarea cu totul specială dintre poet şi cantautorul român.
Deschiderea acţiunii a constat în proiectarea montajului video „Grigore Vieru evocat la Dorohoi. 2009-2013", realizat de către Ciprian Voloc, căreia i-a urmat vizionarea documentarului „Grigore Vieru, călugărul alb", filmat în anul 2012 în atelierul artistului dorohoian Aurelian Antal de către televiziunea digitală ieşeană IBS, în regia apreciatului Aurel Brumă.
În cele trei ore care au urmat, pe scena Sălii Teatrului din Dorohoi s-au perindat, rând pe rând, corul dorhoian „George Enescu", corul Seminarului Teologic din Dorohoi, grupul vocal „Laconia", grupul de elevi de la şcoala din Dumbrăviţa coordonat de profesorul Corneliu Drescanu şi mulţi alţi participanţi, recitatori şi interpreţi. Coordonatorii acţiunii, Valuţa Murariu şi Corneliu Drescanu, au punctat cu măiestrie, de fiecare dată, semnificaţia momentelor.
În încheiere, maestrul Aurelian Antal a recitat în cel mai brav stil actoricesc două poeme scrise special pentru Grigore Vieru de către autorul dorohoian Ciprian Voloc.
Următoarea acţiune culturală notabilă se va desfăşura astăzi, 15 februarie 2013, începând cu ora 14:30, în Sala Editor a Casei Municipale de Cultură din Dorohoi, când Cenaclul Editor se va întruni cu prilejul celei de-a doua şedinţe din acest an.
Vezi Galerie FOTO completă - Click AICI!
Autor: DorohoiNews.ro