Dorohoi News Logo

Obiceiuri și tradiții. A început săptămâna albă. Ce trebuie să faci în această perioadă

traditii

Săptămâna Albă sau a brânzei este o perioadă premergătoare Postului Paştelui. În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.

Incepand cu 11 martie, ortodocsii intra in „Saptamana Alba sau a branzei", scrie crestinortodox.ro. In aceasta saptamana nu se mai consuma carne, iar in zilele de miercuri si vineri se face dezlegare la oua, lapte, branza si peste.

In calendarele bisericesti, pentru aceste zile apare mentiunea „harti", un termen popular care desemneaza zilele de dezlegare a postului. Miercuri, 13 martie, se rosteste pentru prima data in perioada Triodului, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul – „Doamne si Stapanul vietii mele", rugaciune care inceteaza in miercurea din Saptamana Mare.

In zilele de miercuri si vineri din „Saptamana Alba" nu se savarseste Sfanta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice.

In Sambata lasatului sec de branza, Biserica ii pomeneste pe toti barbatii si femeile care au fost „luminati prin postire". Aceasta zi este numita "a ascetilor". Biserica ii aseaza ca modele, calauzitori pentru parcurgerea postului si a pocaintei:

Duminica, 17 martie, exista randuiala de a se cere iertare. Este cunoscuta sub denumirea de „Duminica Iertarii". Asadar, prima incercare de iesi biruitori din lupta cu pacatul este iertarea, reintoarcerea la iubire. Este dureros ca aceasta slujba unica lipseste din multe biserici. Faptul ca e intalnita mai mult in manastiri, denota despartirea noastra de duhul Bisericii.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web