Ca şi astăzi, fotbalul avea în trecut cei mai mulţi adepţi, atât ca număr de practicanţi cât şi ca spectatori. 5 august 1922 este dată memorabilă pentru oraşul nostru:în această zi a avut loc primul joc de fotbal între oraşe echipa Macabi Dorohoi a întâlnit pe terenul Obor echipa Hacoah Suceava, de la care, din păcate, nu avem rezultatul.
În acelaşi an se înfiinţează asociaţia sportivă „Vulturii” a militarilor dorohoieni, care, în anul următor, la 12 august 1923, susţine o partidă amicală cu echipa „Sport I” Iaşi. Rezultatul final a fost 1-1 (0-0), partidă arbitrată de dentistul Wainer. Dorohoienii au marcat prin Gheorghe Frank. Numele acestuia trebuie menţionat întrucât 6 din cei 7 fraţi Frank au jucat – în decursul anilor- fotbal la „Vulturii” Dorohoi.
Tot pe terenul Obor au avut loc şi întreceri atletice. Cursa de „marathon” de 7 km. parcursă între ferma Ungureanu până la Obor a fost câştigată de Tărnăuceanu T. De asemenea, au avut loc şi alergări de ştafetă. Toţi câştigătorii au primit premii.
În anul 1924 se înfiinţează asociaţia sportivă „Concordia” a Liceului de băieţi „Gr. Ghica VV” care va participa ulterior la competiţii de fotbal, volei şi atletism. Cu ajutorul financiar al generalului Constantin Ilasievici, la 14 iunie 1924 se inaugurează terenul de fotbal „Vulturii”, teren care există şi astăzi, insă atunci avea 2.000 locuri în tribună acoperită.
Un sport care „s-a prins” repede în oraş a fost voleiul. S-au construit terenuri la intrarea în parcul Brazi, la stadion, la regimentul 29 infanterie şi în curtea liceului „Gr. Ghica VV”. Au avut loc întâlniri de volei cu alte oraşe vecine cu care prilej dorohoienii s-au dovedit a fi invincibili.
Un loc aparte în voleiul românesc îl ocupă echipa de fete a Asociaţiei sportive Macabi Dorohoi care este considerată ca prima echipă feminină înfiinţată în România,Dorohoiul fiind considerat şi primul oraş din ţară unde s-a jucat volei fete. Au loc tot mai multe întâlniri de fotbal inter-oraşe. Dar, nu se juca numai fotbal, se practica şi gimnastica, atletismul, iar la asociaţia sportivă Macabi erau încetăţenite şahul şi ciclismul.
În anul 1925,în parcul „Aurora”, la iniţiativa avocatului Gheorghe Ghe. Burghele, se inaugurează un cochet teren de tenis de câmp care era închiriat zilnic doritorilor care voiau să practice acest sport nobil. La asociaţia sportivă „Macabi” Dorohoi, încă din anul 1928, se practica ping-pong-ul (tenis de masă), cu mult înaintea altor oraşe cu tradiţie în sport.
În anul 1934 se înfiinţează Liga de Est la fotbal, ligă premergătoare diviziei C înfiinţată în anul următor (1935). Echipa de fotbal „Vulturii” Dorohoi a avut o comportare onorabilă ocupând locul 4. Iată primul clasament al unei competiţii oficiale la care a participat o echipă dorohoiană:
1. Iahn Cernăuţi
2. Stadium Bacău
3. Textila Iaşi
4. Vulturii Dorohoi
5. Sporting Chişinău
6. Mihai Viteazul Chişinău
7. Victoria Iaşi.
Şi Macabi Dorohoi ar fi trebuit să facă parte din această serie, dar a fost exclusă pentru neplata datoriilor. Mai notăm aici şi faptul că în anul 1933, regele Carol al II-lea, însoţit de colonelul Sturza a asistat pe hipodromul de pe dealul Polonicului la un concurs hipic.
O şansă mare în domeniul bazelor sportive ar fi avut-o Dorohoiul în anul 1935 când Oficiul de Educaţie al Tineretului Român a dorit să construiască la Şendriceni, lângă şcoală, un complex stadion modern cu teren de fotbal, volei, pistă de atletism, baschet, unde urmau să vină în cantonament loturile naţionale sau diferite cluburi din ţară. Din păcate, deşi se făcuseră măsurătorile, se întocmise planul şi devizul, chiar începuseră şi lucrările, din motive pe care nu le-am aflat, construcţia a fost oprită şi sistată.
Un frumos succes a realizat echipa de fotbal „Vulturii” Dorohoi în ediţia de „Cupa României” din 1937 când a eliminat, pe rând, pe Macabi Cernăuţi din divizia C cu 4-1 (2-0), apoi pe Victoria Iaşi tot din divizia C, cu 3-1 (1-0), fiind însă eliminată de echipa divizionară B „Hatmanul Luca Arbore” din Rădăuţi.
În 1940 colonelul Aurel Bantaş a mărit capacitatea tribunelor de la stadionul „Vulturii” până la 3.000 locuri. Tot în acest an s-a construit pe strada Carmen Sylva un parc sportiv unde ulterior s-au desfăşurat manifestaţiile sportive cu ocazia zilelor comemorative, teren situat aproximativ în faţa actualei Case Municipale de Cultură. Suntem în posesia a peste 60 de rezultate fotbalistice din perioada 1923-1944 de la întâlniri cu alte oraşe, dar considerăm că nu e cazul să le publicăm.
În încheiere, merită să amintim aici componenţa echipelor Macabi şi Vulturii care au reprezentat cu cinste oraşul nostru în perioada interbelică.
MACABI Dorohoi: Rapaport, Ioină, Rozen, Turcu, Alfred, Scharf, Polack I, Tecuceanu, Abramovici, Silberman,Pitaru.
VULTURII Dorohoi: Grumăzescu, Ionescu, Moşu, Nosievici, Frank II, Olaru, Bantaş Mircea, Frank I, Berijan, Harry, Dănciulescu.
(Va urma). Prof. Dorina şi Ilarion Mandachi