Dorohoi News Logo

Dorohoi – File de istorie: Baschetul dorohoian

1961-meci cu Mongolia

Baschetul este un sport apărut în 1891 în Statele Unite ale Americii. În anul următor a fost practicat, tot în SUA, şi de fete. În România s-a practicat pentru prima oară acest joc în anul 1919, în Bucureşti, de către personalul Ambasadei Americane. În anul următor a fost practicat şi de către studenţii bucureşteni. Cinci ani mai târziu a ajuns şi în Moldova la Iaşi şi Focşani.
  
Abia în anul 1947, se construieşte la Dorohoi, la unitatea militară de securitate care se înfiinţase în locul regimentului 29 infanterie, un teren de baschet. Jocul ca atare era practicat de către militarii concentraţi aici şi proveniţi din diferite colţuri ale ţării unde veniseră în contact cu baschetul. Aceştia şi-au alcătuit o echipă, Dinamo Dorohoi, cu care au participat în anul 1949 la „Cupa oraşelor” cu prezenţa a 5 echipe: Metalul Rădăuţi, Dinamo Dorohoi, ASA Fălticeni, ASA Câmpulung şi Progresul Suceava. Acesta a fost şi clasamentul primului campionat de baschet desfăşurat la Dorohoi, pe terenul „Ilie Pintilie” de pe strada cu acelaşi nume, astăzi integrată în strada George Enescu. Terenul era amplasat pe locul unde astăzi este magazinul Sabco. Au participat sute de spectatori entuziasmaţi de frumuseţea jocului.
  
Ca urmare a acestui turneu, în curtea Liceului „Gr.Ghica VV” s-au instalat două panouri de baschet. Jocul „s-a lipit” şi de elevi. În 1950 are loc jocul amical Dinamo Dorohoi – Liceul „Gr.Ghica VV” încheiat cu scorul 50-17. La Botoşani s-a desfăşurat etapa judeţeană a campionatului şcolar de baschet cu prezenţa a două echipe: Liceul Laurian Botoşani – Liceul „Gr.Ghica VV” Dorohoi. Scor final (sic!): 11-17. Acesta a fost primul titlu la baschet al elevilor de la Liceul „Gr.Ghica VV”. Pentru dorohoieni au marcat în acest meci: Mandachi Ilarion-11, Munteanu Marcel-4, Gavrilescu Nini-2.
  
Datorită valorii baschetbaliştilor dorohoieni, în anul 1961, echipa naţională masculină de baschet a Mongoliei, într-un turneu prin ţara noastră, a jucat şi cu echipa din Dorohoi pe terenul „Ilie Pintilie”, obţinând victoria cu 79-57.
  
În anii care au urmat, până în 1965, elevii dorohoieni, dar şi echipele sindicale din oraş, au obţinut mereu locuri fruntaşe la campionate de calificare judeţene şcolare sau de juniori.
  
La Vatra Dornei, în anul 1965, echipele de baschet de băieţi şi fete ale Liceului „Gr.Ghica VV” câştigă ambele titluri. De remarcat că echipa de fete era formată numai din eleve de la şcoala generală de pe lângă liceu. La startul competiţiei s-au prezentat nu mai puţin de 14 echipe.
  
Cupa României la baschet masculin s-a desfăşurat pe terenul de la stadion. În finală s-au întâlnit Academia Militară Bucureşti – Dorohoi, joc dramatic încheiat cu scorul 56-51. Echipa de fete a participat la Cupa României în turneul final.A fost singura echipă din ţară care a participat timp de 4 ani consecutiv la finalele pe ţară ale Cupei României, obţinând 3 medalii de bronz. Printre învinsele sale: campioanele ţării Politehnica şi Rapid din Bucureşti, dar şi Universitatea Cluj, Voinţa Braşov care la acea vreme erau printre cele mai bune echipe româneşti.
  
În anul următor, 1966, atât băieţii cât şi fetele de la Liceul „Gr.Ghica VV” au câştigat campionatele şcolare etapa judeţeană, apoi şi zona, calificându-se astfel pentru finala de la Timişoara.
  
Între anii 1965 – 1972, echipele de baschet de băieţi şi fete de la Liceul „Gr.Ghica VV” au participat la 16 finale de campionat (cupe, cupe şcolare, cupe de juniori) obţinând 7 medalii de argint sau bronz. Merită să amintim numele unora dintre cei mai buni baschetbalişti pe care i-a avut Dorohoiul în acea perioadă: Iftimie Doina şi Mihailiuc Mihai (Troti) foşti componenţi ai loturilor naţionale, Apostol Otilia, Muraru Silvia, Anichitei Elena, Ciurciun Elena, Iftimie Livioara, Bordeianu Emil, Stredie Gheorghe, Luchian Marcel, Vasiliu Radu, Cuţu Aurel (Pussi), Moscovici Ricu, Mihăescu Florin şi lista lor ar putea continua. Mulţi dintre ei au jucat în campionatele divizionare A sau B. Mai trebuie amintite aici şi jocurile internaţionale ale echipei de fete în Polonia, la Dorohoi sau Botoşani încheiate cu rezultate pozitive.
  
În anul 1966, Viitorul Dorohoi-fete a promovat în divizia B. Această divizie era formată cu echipe din Bucureşti, Cluj, Tg. Mureş, Craiova, Braşov, Oradea, Satu Mare şi... Dorohoi. Viitorul Dorohoi a terminat campionatul pe locul 5. Anul următor, însă, echipa din Dorohoi a câştigat fără probleme divizia B cu 15 victorii şi 3 înfrângeri la doar 3 puncte diferenţă. Astfel, echipa dorohoiană a promovat în divizia A ! Faptul că toate jocurile de pe teren propriu ale echipei de fete se disputau la Suceava sau Botoşani a influenţat foarte mult evoluţia echipei şi rezultatele ei. Viitorul Dorohoi a realizat un fapt unic în România: a fost prima  echipă formată numai din eleve care a promovat în divizia A şi care nu a jucat nici un meci pe teren propriu.
 
La 6 ianuarie 1967 s-a stabilit la Suceava, la campionatele naţionale, recordul absolut într-un meci oficial: Viitorul Dorohoi – Liceul nr. 1 Suceava, scor  207- 11 (81 – 7 ) ! Punctele dorohoiencelor au fost marcate de Iftimie Doina- 97, Muraru Silvia – 36, Apostol Otilia – 36, Ciurciun Elena- 12 ş.a.
  
Revenită din divizia A în divizia şcolară, dorohoiencele realizau scoruri ce ne scutesc de orice comentariu. Exemplu:
Liceul Păedagogic Bacău-Viitorul Dorohoi 15 – 103                                           
Viitorul Dorohoi – SSE Constanţa 106 – 48
Liceul 1 Bârlad – Viitorul Dorohoi  43 – 93                                            
Viitorul Dorohoi – SSE Bacău 141 – 27
  
În anul 1969, o nouă echip de baschet fete din Dorohoi, echipa de fete „Confecţia”, a promovat în divizia B. Din anul 1975 până în 1983 nu prea s-a mai auzit de baschetul dorohoian. Dar, din acest an, 1983, echipa de băieţi a Liceului „Gr.Ghica VV” a câştigat 3 ani la rând campionatul judeţean participând cu succes şi la zonă unde a obţinut locuri fruntaşe. Printre jucătorii de atunci: Muraru Mirel, Mandachi Dorin, Barbacaru Dan, Honceru Cătălin, Anichitoaie Mircea, Tudose Lucian.
  
Exact după 10 ani, echipa de baschet băieţi a Grupului Şcolar Agricol Dorohoi a pierdut la doar 3 puncte locul I pe judeţ. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în anul următor. Elevii Chiţac Daniel, Gherasim Daniel, Leviţchi Marcel sau Lungu Mihai s-au dovedit autentice talente în baschet.
  
Toate echipele citate în prezentul articol, precum şi jucătorii citaţi, au avut unul şi acelaşi antrenor de-a lungul anilor în care s-a practicat baschetul la Dorohoi. Acum baschetul la noi este doar o amintire. Nu mai există nici un teren de baschet în aer liber.Acolo unde există încă panouri de baschet acestea nu au inele. Să mai notăm că cele două panouri de pe terenul Şcolii generale nr. 5 „Spiru Haret” sunt pe aceeaşi parte a terenului. În săli nu se poate intra decât contra-cost, blocând din start accesul amatorilor de baschet.
  
Sperăm că în viitor, în curţile şcolilor, pe terenul Cristalul (aflat acum în paragină), sau la stadion se vor amenaja din nou terenuri de baschet. Tineretul talentat din Dorohoi merită acest lucru. Nu se poate trăi şi merge mai departe doar din amintiri, chiar dacă e vorba de sport. Prof. Dorina Mandachi

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web