Dorohoi News Logo

Tezaur de valori ibăniştene la Târgul Meşterilor Populari, Botoşani - FOTO

Tezaur de valori ibanistene la Targul Mesterilor Populari, Botosani

Ibăneştiul, vatra rurală a cărei vechime şi continuitate a fost dovedită de documentele istorice este un sat veşnic şi universal în care zestrea folclorică este încă păstrată cu sfinţenie în casele şi sufletele oamenilor. Şi pentru că obiceiurile şi cultura tradiţională reprezintă paşaportul cu care noi, românii, în general ne legitimăm în faţa lumii, la cea de-a VII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari desfăşurat la Botoşani, în perioada 19-21 aprilie 2013, comuna Ibăneşti a fost reprezentată de creatorii populari Racu Aurelia, Ţârliman Ileana şi Aiacoboaie Mihaela.

Ca în fiecare an, creatoarele au excelat în industria casnică şi în arta ţesutului, oferindu-le vizitatorilor prilejul de a se întâlni cu arta populară autentică. Deşi a cunoscut perioade grele de-a lungul vieţii, meşterul popular Racu Aurelia afirmă că „Viaţa este un anotimp al omului şi suntem datori să învingem indiferent ce obstacole sunt. Să fim convinşi că cine vede lumina, vede şi întunericul, toţi suntem născuţi pentru viaţă, dar şi pentru a dispărea…în timp ce lucrul lucrat rămâne urmaşilor noşti pentru a fi dus de aceştia mai departe. Prietenii mei de viaţă sunt suveica de la stative şi pixul cu care scriu poezii, cântece inspirate din viaţa mea şi a locuitorilor din satul Ibăneşti".

Măiestria, priceperea, iscusinţa şi credinţa au făcut din ea un artist popular care a ştiut să-şi făurească în mod firesc şi armonios viaţa. Dumneaei a confecţionat şi încă confecţionează diverse lucrări care aparţin artei populare precum: pânză pentru portul popular, saci, traiste, ştergare, lănciere, covoare, aşternuturi de pat, baticuri, materiale pentru sumane, costume de lână, catrinţe pentru costume populare şi multe altele.

Casa în care locuieşte este ca un mic muzeu în care se regăsesc pe lângă lucrările realizate de ea, o colecţie impresionantă de costume populare, cămăşi de peste 100 de ani, brâie, materiale din lână pentru sumane şi feţe de plapumă, toate culese de la gospodinele din sat care nu mai sunt printre noi. Dragostea pentru frumos şi respectul pentru strămoşii noştri o îndeamnă să spună că ,,orice lucru de mână trebuie păstrat ca pe o icoană sfântă pentru că fiecare creator pune mult suflet, timp, trudă şi multă pasiune în tot ceea ce săvârşeşte".

Doamna Ileana Ţârliman este o altă creatoare şi păstrătoare de tradiţie strămoşească fiind cunoscută şi ea ca o pricepută ţesătoare la cele două tipuri de război: vertical şi orizontal. An de an îmbogăţeşte tezaurul folcloric al Ibăneştiului cu  scoarţe şi covoare tradiţionale învăluite într-un colorit armonios, un adevărat belşug de frumuseţi şi simboluri arhaice.

O plăcere şi o pasiune deosebită pentru arta tradiţională se regăseşte şi la doamna Aiacoboaie Mihaela care, cu multă sârguinciozitate şi dăruire a reuşit să înveţe abecedarul acestor meşteşuguri tradiţionale româneşti care fac cinste comunei.

„Sunt bucuroasă şi mândră în acelaşi timp că în fiecare an avem onoarea să reprezentăm comuna Ibăneşti şi să arătăm că arta ţesutului este pentru noi un mod de viaţă, o pasiune care ne îmbogăţeşte sufletul", a afirmat creatorul popular Aiacoboaie Mihaela.

„Prezenţa meşterilor populari ibănişteni la astfel de târguri este o dovadă vie că Ibăneştiul este un izvor nesecat de tradiţii şi obiceiuri. Toţi aceşti creatori populari aflaţi în slujba artei tradiţionale, sunt mesageri care duc mai departe spiritul, sufletul şi identitatea noastră, iar lucrările realizate de ei, contribuie la continuarea tradiţiei şi obiceiurilor străvechi ibăniştene, păstrând nealterată autenticitatea şi valoarea lor", a spus d-nul primar ing. Romică Magopeţ.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web