Dorohoi News Logo

Să ne amintim de Părintele Dumitru Furtună! - FOTO

Sa ne amintim de Parintele Dumitru Furtuna  1

Miercuri, 24 aprilie 2013, elevi de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi s-au deplasat la mormântul Părintelui Dumitru Furtună, situat în Cimitirul orașului Dorohoi. Întrucât a sosit primăvara și peste tot se face curățenie, dar mai ales pentru că ne apropiem de Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, iar toți creștinii merg să îngrijească mormintele celor dragi, care au încheiat călătoria pământească, elevii seminariști s-au gândit să înfrumusețeze și locul în care se odihnește Părintele Dumitru Furtună.

Dumitru Furtună s-a născut la 26 februarie 1890, în satul Tocileni, la câţiva kilometri de Botoşani. După moartea tatălui, preot Ia Mihălăşeni, băiatul a fost luat la Mănăstireni şi crescut de bunicul său.
Între 1898 şi 1892. a urmat cursul primar la şcoala nr. 3 de băieţi din Botoşani, unde, în fiecare clasă, a promovat întâiul, la învăţătură şi purtare.

Intre 1902 şi 1910, Dumitru Furtună a fost elev la Seminarul teologic „Veniamin Costachi” din Iaşi, terminând cu media 9,70, clasificat întâiul între 30 de absolvenţi. în cursul anilor de seminar, s-a distins mai ales Ia studiul limbilor şi istoriei; era unanim apreciat de profesori şi de elevi, pentru îndeletnicirile sale literare şi cele folcloristice. A început să publice încă de pe când era elev de seminar. Între 1910 şi 1914, Dumitru Furtună a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

În ziua de 23 august 1915, tânărul licenţiat a primit darul preoţiei, de la episcopul Antim Petrescu. După câteva luni de suplinire, a fost numit, la 27 martie 1916, ca paroh la bisericuţa Vîrgolici din Dorohoi.

Profesorul Furtună, alături de alţi intelectuali din Dorohoi, a stăruit în folosul unor instituţii de cultură din acel oraş: amenajarea unui local pentru teatru, înfiinţarea unui internat pentru elevii de la ţară, etatizarea şcolii secundare de fete (viitorul liceu) şi transformarea gimnaziului de băieţi în liceu.

De numele părintelui se leagă și Seminarul Teologic din Dorohoi, care a funcționat între anii 1923 şi 1933, înfiinţat din iniţiativa şi prin stăruinţa preotului Furtună. A fost cel mai important capitol din cariera sa didactică. În acest seminar a urmărit să pregătească elemente în vederea unei îndoite misiuni la sate: ca slujitori ai altarului şi ca lucrători pe tărâmul culturii populare. În 10 ani de funcţionare, Seminarul din Dorohoi a dat şapte serii (1927-1933) cu 337 absolvenţi, din care cea mai mare parte au intrat în cler.

După desfiinţarea Seminarului, în anul 1933, a funcţionat ca profesor. Ministerul, apreciind valoarea sa ca teolog şi cărturar, l-a numit inspector general al învăţământului seminarial, demnitate pe care a deţinut-o de la 15 ianuarie 1940.

Cărturarul Furtună a fost preot şi profesor, iar ambii termeni, în cazul său, trebuie luaţi în toată plinătatea lor. Preotul era credincios, fără ezitări, ca un ţăran înţelept. Ţinuta îi era simplă, naturală, lipsită de poză, de făţărnicie sau fariseism. Slujea în faţa altarului modest şi simplu, ca un preot de ţară.

Opera sa este alcătuită din 453 titluri, din care: 25 cărţi şi broşuri, iar restul articole, în 58 ziare, gazete şi reviste, la care a colaborat. Această operă cuprinde: teologie 164 titluri, folclor 78, istorie 90, literatură 79, iar diverse (şcolare şi cultură populară) 42 titluri.

Părintele Dumitru Furtună se află așadar printre figurile marcante ale orașului Dorohoi, personalități care nu trebuie date uitării! (Consilier educativ, Pr. Crețu Vasile Ionuț)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web