La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, in sedinţa de lucru din 25 octombrie 2011, Sfăntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2013 să fie declarat „Anul omagial al Sfinţilor împăraţi Constantinsi Elena” in Patriarhia Romăna.
Între manifestările culturale programate cu prilejul anului omagial, Sectorul teologic educaţional organizează Concursul–spectacol „Bucuria de a fi creştin”. Acesta se adresează copiilor, preoţilor si profesorilor de religie implicaţi in Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” si urmăreşte să transmită bucuria vieţii in Hristos si însemnătatea tradiţiei, a portului popular si a apartenenţii la Trupul Bisericii bimilenare.
Scopul concursului este de a cultiva dragostea faţă de ţară si de Biserica Ortodoxa Româna, de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identitaţi religioase, cultural si naţionale, în contextul unei lumi secularizante.
În ziua de 25 aprilie 2013, la Protopopiatului Dorohoi a avut loc Concursul spectacol, unde s-au înscris un număr de 45 de copii, cu vârstă cuprinsă între 9-15 ani, din 12 parohii din cuprinsul acestuia.
Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni:
A. interpretarea unui cântec religios (din perioada Triodului sau cea Pascală) sau a unui cântec popular
B. recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic /religios
C. interpretarea unui text literar în proză (popular sau caracter religios).
Inedit la acest concurs a fost acela ca toţi participanţii, să poartă costum popular tradiţional care să reprezinte zona de provenienţă. Comisia de evaluare a fost numită de părintele protopop, Ciurciun Stelian şi a fost formată din: pr. Precob Daniel – responsabil cu cateheza parohială, doamna Foca Alina – profesoară de limba română si domnul Chitic Silviu - profesor de religie.
Fiecare membru din comisie a evaluat într-o fişa individuală pe fiecare concurent, iar la sfârşit s-a alcătuit Fişa de evaluare colectivă unde s-a însumat punctajele fiecăruia.
După încheierea concursului si deliberarea comisiei s-au înregistrat următoarele:
La secţiunea „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular”
Locul I - CHIORESCU BIANCA (Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” - Dumeni)
Locul II - MURARU CEZAR (Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” - Bucecea.)
Locul III – ROHOZNEANU ARIANA (Parohia 1Naşterea Maicii Domnului - Trestiana).
La secţiunea „recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic /religios”
Locul I - PURICE FETESCU LARISA (Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” - Mateeni).
Locul II - CHIHAIA ALBERTO (Parohia „Naşterea Maicii Domnului - Trestiana).
Locul III - COSTEA FRANCESCA (Parohia „Sf. Voievozi Mihail si Gavril - Dersca I).
La secţiunea „interpretarea unui text literar în proză”
Locul I - BATAR BIANCA (Parohia „Naşterea Maicii Domnului - Dumbrăviţa).
Locul II - PRECOB BOGDAN (Parohia „Naşterea Maicii Domnului - Hilişeu Cloşca).
Locul III - APETREI ŞTEFAN (Parohia „Sfântul Ilie” - Dealu Mare).
Ceilalţi participanţilor din concurs au primit „Diploma” – Menţiune pentru participare, iar concurenţii de pe locurile I, II si III, au primit pe lângă diplome şi cărţi cu tematică religioasă din partea Protopopiatului Dorohoi. S-au mai acordat „Diplomă” – Distinctie, profesorilor de religie, preoţilor dar si tuturor celor implicati in acest proiect.
In incheierea concursului, părintele protopop Ciurciun Stelian a mulţumit tuturor in numele Inaltpreasfinţitului Părinte si Mitropolit Teofan si in numele său personal, celor prezenti pentru participare si pentru felul in care s-au prezentat la acest concurs; ca s-a atins scopul acestuia si că Sfânta Biserică va face o mărturie publică prin aceşti copiii in dezvoltarea constiintei nationale.
In următoarea etapă, cea Eparhială, care se va desfăsura la Iaşi, vor merge doar concurenţii care au luat locul I la cele trei secţiuni la o data care se va stabili după Sfânta Inviere. (Pr. Petrovici Cristian – Marius)